PREŽIVIO I RASPRAVU O OPOZIVU

Bandića mogu kazniti jedino birači

28.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Zastupnici HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zamjerili su gradonačelniku Milanu Bandiću da troši novac iz gradske pričuve i Zagrebačkoga holdinga za donacije drugim gradovima, pri čemu su kao "najdrastičniji primjer" naveli donaciju gradu Sarajevu

ZAGREB - "Riječ je o 100.000 eura namijenjenih Sarajevu za postavljanje podloge teniskih terena", rekao je na konferenciji za novinare u stanci Skupštine Jozo Radoš pitajući na temelju čega je taj novac darovan.

"To je zloporaba sredstava pričuve iz koje novac troši tko i kako stigne", rekao je Radoš. Napomenuo je kako u dobro organiziranim upravama novac iz pričuve najčešće ostaje nepotrošen jer nema ni potreba za neplaniranim financiranjem.

"Grad Zagreb ima tisuću neriješenih problema i u trenutku kada građani jedva spajaju kraj s krajem takva odluka ne dolikuje", ističu iz HNS-a. Podsjećaju da je Zagreb već financirao biskupske vrtove u Gospiću, sportsku dvoranu u Mostaru i sl. te procjenjuju da je za takve donacije u protekle četiri godine potrošeno oko 40 milijuna kuna iz gradskog proračuna i iz Zagrebačkog holdinga.

Najburniju raspravu izazvao je prijedlog Kluba HDZ-HSLS o sastavu skupštine u trgovačkim društvima po kojemu ona više ne bi imala jednog člana - gradonačelnika, nego 15 članova od kojih bi osam imenovalo Gradsko poglavarstvo, a sedam bi ih bilo iz redova gradskih zastupnika, no taj prijedlog nije prošao jer većina zastupnika misli da se tri mjeseca prije izbora time ne bi ništa promijenilo.

HDZ je u raspravi inzistirao na svojem prijedlogu o skupštini trgovačkih društava kao kolektivnom tijelu (kao do 2005.) od 15 članova što bi, po riječima Danire Bilić, zbog tri člana iz oporbe, osiguralo bolju kontrolu i bolji rad Holdinga.

"Dosad su se već pokazali problemi u funkcioniranju Holdinga, a pozicija Milana Bandića nije iskorištena na najbolji način u interesu građana", rekla je Bilić i navela da je Bandić "vršio pritisak" na Upravu Holdinga i utjecao da donese nerealni plan poslovanja za 2009. Upozorila je da bi se zbog toga grad mogao dodatno zadužiti i povećati cijene komunalnih usluga.

SDP-ovac Davor Bernardić je ocijenio kako je riječ o "izbornom triku HDZ-a" jer je sve do sada imao vremena da dade sličan, pa i kvalitetniji prijedlog. Naglasio je kako osnutkom Zagrebačkog holdinga prije tri godine potaknut razvoj grada i gradske investicije.

Članovi HNS-a misle da je rasprava o sastavu skupštine u trgovačkim društvima tri mjeseca prije izbora dogovor SDP-a i HDZ-a. "Nezadovoljni smo što je gradonačelnik jedini član skupštine u trgovačkim društvima, ali sada je kasno to mijenjati jer je šteta već učinjena", istaknula je Alenka Košiša Čičin-Šain. Složila se sa stranačkom kolegicom Moranom Paliković-Gruden da odgovornost gradonačelnika za poslovanje Zagrebačkog holdinga ne treba umanjivati. Upozorila je da u protekle četiri godine u Zagrebu nije povećana kvaliteta komunalnih usluga, ali zato jesu cijene.

"Grad se zadužio šest milijardi kuna, četiri puta porasle su najamnine i zakupnine, a subvencije ZET-u dosegnule su 900 milijuna kuna", istaknuo je HNS-ovac Jozo Radoš. HNS ocjenjuje smiješnim to što Holding, primjerice, "slivnu vodu naplaćuje i ondje gdje nema kanalizacije".

Donedavno HNS-ov, a sada nezavisni gradski zastupnik Stipe Tojčić rekao je pak da je sadašnje rješenje po kojem skupštinu trgovačkih društava predstavlja gradonačelnik u redu i zakonito jer je u pitanju jedan vlasnik - grad Zagreb, na što su mu iz HNS-a poručili da raspravlja kao predstavnik Holdinga, a ne kao gradski zastupnik, pri čemu su se s obje strane čule i osobne uvrede.

Složili su se, međutim, da Gradska skupština nije imala priliku raspravljati ni o jednoj krupnoj poslovnoj odluci Zagrebačkog holdinga, pa ni o plasmanu 300 milijuna eura obveznica Holdinga.

Nije dobro što je vlast u Zagrebu koncentrirana u rukama jednog čovjeka, rekao je Miroslav Rožić (nezavisni zastupnik) i ocijenio da je Bandić strategiju velikog šefa doveo do farse jer bi i Gradsku skupštinu pretvorio u Ured gradonačelnika. "Mi ga ne možemo kazniti, ali nadam se da će to učiniti građani na izborima", istaknuo je Rožić.