NAPETO NA GRADSKOJ SKUPŠTINI

Bandić zabranio pročelnicama da sudjeluju o raspravi o izvješću o 'Zagrebačkom Manhattanu'

04.09.2019 u 18:19

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su većinom glasova odbacili zaključak Kluba lijevog bloka kojim bi se obvezalo zagrebačkog gradonačelnika da podnese detaljno izvješće o razvoju projekta "Grad u Gradu", a raspravu je obilježila Bandićeva zabrana pročelnicama da sudjeluju u raspravi

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije bio prisutan na početku rasprave, već je došao nakon što su zastupnici već dva sata raspravljali o zaključku Kluba lijevog bloka te je naredio svojim pročelnicama Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirki Jozić i Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanji Jerković da se više ne javljaju za raspravu.

"Zahtijevam da se više ne javljate za raspravu. Pustite kolege neka sami govore, to je njihovo demokratsko pravo, a naše je da smo objavili i memorandum i našu viziju, osvrt na projekt. Ako je netko nezadovoljan, ima pravo da bude nezadovoljan, to je njihovo pravo. Ako oni žele održati sjednicu tri dana, neće ju zbog nas imati. Oni mogu diskutirati, ali vi ne možete", poručio je Bandić pročelnicama.

Zastupnicima je poručio da nema više diskusije jer su jučer dobili na web stranici memorandum "koji nikada niste ni potpisali niti u životu vidjeli".

"I sad ćete od toga raditi misu. Radite, ali nemojte nas s time zamarati. Pustite kolege, pa oni imaju vizije, oni mogu voditi New York. Oni imaju reference, puni su projekata k'o mačka buha. To su oni koji znaju, dok drugi nisu napravili ni pseću kućicu", kazao je Bandić.

Poručio im je da od njega više neće čuti ni riječi te da je to njegovo demokratsko pravo, "kao što je vaše da kažete što mislite o tim dokumentima".

  • +39
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tomašević: Da idete postavljati kiosk duže bi trebalo od ovog procesa

"Cijeli proces od raspisivanja natječaja, odabira povjerenstva i pisma namjere odvilo se u manje od mjesec dana. Da idete postavljati kiosk, trebalo bi vam više od tih dvadesetak dana", komentirao je u Ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević, ustvrdivši je da je sve to unaprijed dogovoreno.

Ističe da se, iako gradonačelnik tvrdi da je memorandum neobvezujući, u nekoliko članaka direktno i eksplicitno određuje da je obvezujući te je zaključio da gradonačelnik nije smio potpisati taj memorandum.

Ocijenio je da je memorandum kontradiktoran i da ima narav predugovora.

Mišić: Što se promijenilo kada je javnost sada dobila dokument na uvid

"Što se skriva? Zbog čega taj dokument javnost nije mogla vidjeti i koje su se okolnosti promijenile kada je javnost sada dobila dokument na uvid", upitao je u ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! Matej Mišić.

Naveo je da je u članku 14. memoranduma gradonačelnik u ime Grada preuzeo obavezu da neće raspolagati imovinom na toj lokaciji u roku od šest mjeseci, što nije smio bez dopuštenja Skupštine.

Ističe i da je člankom 19. gradonačelnik pokušao izuzeti nekretnine od Grada potpisavši da će za sporove biti nadležni Međunarodni arbitražni sud, što je suprotno praksi Europskog suda jer Zagreb nema pravo izdvojiti nekretnine iz odlučivanja pravosudnog sustava RH. 

Ferdelji: Zagreb od ovog neće imati ništa

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji kazao je da se u ugovoru radi o osnivanju ciljanog društva  - poduzeća koje će upravljati, a obveze Zagreba su da unese zemlju i sagradi infrastrukturu te će zauzvrat dobiti manjinski udio.

"To znači da neće moći izabrati upravu, već će ona biti izabrana od strane partnera  - Eagle Hillsa", dodao je.

Zajednički pothvat bit će financiran u onom dijelu u kojem bude potrebno ili od strane Eagle Hillsa ili od treće strane, a dobit se, naglašava Ferdelji, neće dijeliti dok kredit ne bude u cijelosti isplaćen. "To znači da Zagreb u slijedećih 30 godina neće ostvarivati dobit", kaže taj zastupnik.

"Poslovni ljudi iz Dubaija dobit će mjesto u EU iz kojeg će vrlo brzo moći transferirati svoje poslove u ostatak EU, a Zagreb od toga neće imati ništa. Na ovaj način je Zagreb stavljen u podređen položaj u odnosu na investitora i bilo bi bolje da ostane vlasnik zemljišta", zaključio je Ferdelji.

 Anka Mrak Taritaš (GLAS) je pak upozorila da u slučaju da projekt ne bude realiziran da Eagle Hills ima pravo tražiti povrat novca koji je uložio u pripremu projekta.

Jozić: Projektom se ne namjerava sve izbetonirati

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić poručila je da memorandum nema pravnu snagu. Naglasila je da nisu tražili dopuštenje od druge strane za njegovu objavu, te je poručila da su ga, iako nisu smjeli, objavili zbog pritiska.

Poručila je da projektom ne namjeravaju sve izbetonirati, već da će grad isplanirati da to područje ima i zelene površine i prometnu infrastrukturu.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković kazala je da će se u budućnosti raspisati međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj te da u Memorandumu ima nekoliko dijelova koji su loše prevedeni, točnije oni koji se tiču usklađivanja dokumentacije s prostornim planovima.