PROMPTNA REAKCIJA

Bandić 'zaboravio' prijaviti sat od 14 tisuća eura

21.03.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prijavio je Povjerenstvu za sukob interesa izmjene u svojoj imovinskoj kartici samo dan nakon što ga je novinar Novog lista priupitao koja je cijena njegova sata marke Piaget

ZAGREB - Bandića su novinari u četvrtak zaustavili pred Domom za starije i nemoćne Sveti Josip, nakon čega je zasukao rukav ispod kojega je bljesnuo Piaget, a gradonačelnik je trgovački ponudio: 'Donesite mi 40 tisuća kuna i dat ću vam ga. Imam ga već devet godina i uredno je prijavljen.'

No, budući da je o prijavljenoj imovini nešto teže govoriti neistinu, jer je izlistana na službenim stranicama www.sukobinteresa.hr, vrlo se brzo ispostavilo da kod Bandića u prijavi nije bilo nakita, iako model sata koji nosi u Piagetovom katalogu stoji 14 tisuća eura, odnosno više od sto tisuća kuna, piše Novi list.

Promptna reakcija nastupila je, međutim, dan kasnije. Kako su novinari doznali u Povjerenstvu za sukob interesa, Bandić je izmjene u imovini prijavio u petak ujutro, i to u sljedećim stavkama: tri prstena, tri lančića i sedam satova, od kojih tri obična i četiri sportska, za koje u napomeni stoji da nijedan ne košta više od 10 tisuća kuna.

Gradonačelnik je uz nakit prijavio i značajno višu plaću, koja danas iznosi 19.931 kunu, za razliku od 14.680 kuna, koliko je stajalo u zadnjim izmjenama od 29. kolovoza 2006. godine. Problematičnim za povjerenstvo mogao bi se pokazati i podatak da je Bandić tek jučer prijavio da je jedini član skupštine Zagrebačkog holdinga, iako na toj poziciji stoluje od 2. siječnja 2007. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dotičnu je funkciju trebao prijaviti do zadnjeg dana 2007, a vjerojatno isto ne bi učinio ni jučer da nije priupitan koja je cijena Piageta na njegovoj ruci.

Iduća sjednica povjerenstva zakazana je za 26. ožujka, kada se o Bandiću vjerojatno još neće raspravljati, jer je već zaključen dnevni red. Povjerenstvo pokreće istragu na tri načina – temeljem prijave, po službenoj dužnosti ili kod osnovanih sumnji u sukob interesa. Osnovana sumnja ovom bi prilikom mogao biti novinski tekst, odnosno relativno jednostavna usporedba Bandićeva sata na fotografiji s identičnim u Piagetovom katalogu, vrtoglave cijene veće od sto tisuća kuna, što se ni u izmijenjenoj kartici ne navodi. Odluku o pokretanju istrage donose članovi povjerenstva.