ZA BOLJITAK BOŠNJAKA I HRVATA

Bandić za dobre odnose Zagreba i Sarajeva

18.08.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak u Sarajevu kako je spreman učiniti sve ne bi li se zadržali dobri i prijateljski odnosi glavnih gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je potvrdio kako će svoj utjecaj iskoristiti za boljitak svih, uključujući i sarajevske Hrvate.

Bandić je u Sarajevu boravio dva dana pri čemu je u ponedjeljak nazočio projekciji hrvatskog filma "Crnci" koji se natječe za nagrade 15. Sarajevo Film Festivala (SFF) a u utorak se sastao s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem i gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom

Bandić je novinarima kazao kako posebno važnim drži da svaki dolazak u Sarajevo iskoristi kako bi se sastao s kardinalom Puljićem.

"Ako je itko zaslužan za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, to je crkva a crkveni poglavar (kardinal Puljić) ulijeva nadu", kazao je Bandić.

Objasnio je kako je i s vrhbosanskim nadbiskupom kao i s gradonačelnikom Behmenom razgovarao o odnosu glavnih gradova.

Bandić je ocijenio kako u Sarajevu, unatoč različitim ocjenama o tome, "sve ide na bolje", a odgovarajući na pitanje može li što učiniti da pomogne Hrvatima u Sarajevu, što je opetovano tražio i kardinal Puljić, Bandić je kazao kako je to činio i do sada te će s tim nastaviti.

"Ja za to imam i moralni kredibilitet", kazao je Bandić podsjećajući na dobre veze koje je izgradio sa vladajućim strukturama u Sarajevu.

"Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu uživa sve blagodati našega grada i ja kao gradonačelnik svih građana imam moralnog kredibiliteta to (potporu Hrvatima u Sarajevu) potaknuti u razgovorima s Behmenom", izjavio je Bandić dodajući kako je uvjeren da i gradonačelnik Sarajeva i njegovi suradnici imaju puno razumijevanje za takvo stajalište.

Kardinal Puljić kazao je pak kako je zahvalan Bandiću na njegovu zanimanju za probleme Hrvata u Sarajevu.

"To nije samo protokolarno zanimanje. Zbog načina na koji se brine o građanima-Bošnjacima, Bandić ima moralni autoritet reći da i grad Sarajevo i strukture države trebaju vrednovati našu opstojnost ovdje", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je važno razgovarati jer se time ruše predrasude i otvaraju pozitivne perspektive.

"Zahvalan sam jer ima takvih ljudi koji to žele raditi", istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.