NEKRETNINE U REGISTRU

Bandić više ne odlučuje o vrijednosti zemljišta

29.03.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je odluke koja su najavljenje kao ključne za Grad, a tiču se procjenjivanja vrijednosti građevinskog zemljišta i utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina

Prema pravilima igre koja su vrijedila dosad, gradonačelnik Milan Bandić bio je taj koji je odlučivao o vrijednosti gradskih zemljišta i nekretnina, i to temeljem procjene odabranih sudskih vještaka.

Iz takve prakse u posljednjem desetljeću iznikle su brojne afere sa zemljištima, a ime vještaka Mirka Kožulja spominjalo se u negativnom kontekstu gotovo jednako često kao i gradonačelnikovo.

Prema novoprihvaćenoj odluci, vrijednost zemljišta i nekretnina utvrđivat će se prema unaprijed utvrđenoj proceduri kupnje i prodaje zemljišta. Sudski vještaci birat će se na javnim natječajima, na četiri godine, a stvorit će se i registar nekretnina, koji će početi funkcionirati tek za tri godine.


Odluku su najprije predložili SDP, HSU i Klub nezavisnih zastupnika Tatjane Holjevac, kako bi proturječili odluci koju je u proceduru Gradske skupštine poslao Bandić, a potom su te dvije odluke ujedinjene. Glas protiv donošenja odluke stigao je od HNS-a koji inače dobro surađuje s vladajućim SDP-om.

Kao razlog za pokazivanje palca dolje narodnjaci su naveli činjenicu da finalni prijedlog odluke nije stigao proći sve potrebne skupštinske odbore, da se donosi na brzinu, ali ključna prevaga bila je činjenica da će se zemljište procjenjivati bez bruto razvijene površine (BRP).

‘Da je procedura bila drugačija, da nam finalni prijedlog nije dostavljen u utorak popodne, možda bismo glasali drugačije. No ključno u svemu je da se zemljište ne može procjenjivati bez BRP-a’, kazala je u ime Kluba zastupnika HNS-a Morana Paliković Gruden

Iz Kluba SDP-a replicirao je Jurica Meić kazavši kako ‘gore od dosadašnje prakse teško da može biti’ i da je prijedlog prošao sve potrebne procedure.