NAPETA VEČER U STOŽERU

[VIDEO] Bandićev trijumf pokvario incident: 'Lopove, vrati 18 milijuna kuna!'

04.06.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić emotivnim govorom obilježio je svoju izbornu pobjedu i početak šestog mandata na čelu Zagreba. Zahvalio je građankama i građanima Zagreba, svojoj majci koja ga je takvog rodila i 'dragom Bogu' što ga je stvorio 'tako nesavršenog, a najboljeg'. Najavio je niz projekata u Zagrebu, feštu 24. lipnja na Bundeku i pojeftinjenje jedne gradske usluge za čak 30-50 posto. Nakon govora u stožeru je došlo i do manjeg incidenta - jedan je građanin poviknuo 'lopove, vrati 18 milijuna kuna', nakon čega su ga udaljili zaštitari

Ivan Kišić se na Twitteru identificirao kao osoba koja je kanila isprovocirati Bandića, a svoj naum je nešto kasnije i proveo u djelo. 

'Kako je lijepo vidjeti vas opet. Prekrasno. Emocije naviru, teško je ostati ravnodušan, čovjek sam od krvi i mesa. Nikada nitko nije niti će pobijediti šest puta zaredom!', započeo je Bandić svoj pobjednički govor, koji je trebao biti kratak, ali je potrajao.

'Želim zahvaliti sugrađanima. Zagrepčani nikad nisu bili isključivi. Zagreb ne trpi isključivost i negaciju, ne trpi destrukciju. Zagreb je konstruktivan i pozitivan', istaknuo je Bandić, zahvaljujući članovima svoje stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti i najavljujući da će iz imena stranke izbaciti svoje ime jer za to više nema potrebe s obzirom na to da '365, rad i solidarnost znače Milan Bandić'.

Složio se s ocjenom jednog političkog analitičara da ima nešto zajedničko s Franjom Tuđmanom. 'Imam i nešto Tuđmanovog, i Radićevog, i Starčevićevog i Račanovog - imam od svakog ponešto, od svih najbolje', ustvrdio je Bandić, dodajući da socijaldemokracija i domoljublje idu ruku pod ruku.

Po njegovu sudu, njegova pobjeda satkana je na pet temelja: zalaganju za demografsku obnovu, znanju i obrazovanju, radu i zapošljavanju, solidarnosti i socijalnoj pravdi te otvorenosti i sigurnosti.

Uputio je sućut kolegi, londonskom gradonačelniku Kahnu. 'Zagreb večeras suosjeća s prijestolnicom UK-a i mojim kolegom Kahnom. Ova moja pobjeda je dijelom izraz podrške ljudima u Londonu', otkrio je Bandić.

Zahvalio je medijima, majci koja ga je takvog rodila, zaljubljenog u ljude i bez ikakve zle primisli. 'Hvala dragom Bogu što me je stvorio tako nesavršenog a najboljeg', ocijenio je zagrebački gradonačelnik. Ponosan je na sve Zagrepčane, na kontinuitet, odlučnost, odgovornost, dosljednost, principijelnost te je čestitao i svojim protukandidatima iz prvog kruga.

Za Anku Mrak Taritaš, čije ime nije spomenuo, rekao je da mu je uistinu žao što nisu 'mogli biti u nekom odnosu', ali on odlučuje s kim će se sučeljavati, a za to nema vremena jer između građana i protukandidata uvijek bira građane.

Na koncu, pozvao je sve gradske vijećnike na konsenzus u Skupštini oko važnih pitanja te za svoj izborni uspjeh zahvalio i svom psu Rudiju koji je, poput njega, 'dobroćudan kao medo, pomalo bedast i sklon nestašlucima'. 

Doček rezultata u izbornom stožeru

Ivica Lovrić, šef izbornog stožera gradonačelnika Milana Bandića, nešto prije 20.30 sati krenuo je objašnjavati sugovornicama Višnji Fortuni i Ljerki Mintas Hodak da je 'stvar gotova' i da su već sada, nakon dvije trećine obrađenih birališta, na 9000 glasova razlike, a da rezultati iz dijelova grada naklonjenih Bandiću još ni približno nisu počeli stizati, javlja tportalov izvjestitelj iz stožera u Praškoj. Nakon što je objavljeno da je Bandić osvojio 51,43 posto glasova poslije 88 posto obrađenih mjesta prolomio se pljesak, ali i uzdah olakšanja.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik u utrci za šesti mandat, pojavio se oko 18 sati nakratko u izbornom stožeru svoje Stranke rada i solidarnosti u Praškoj ulici nadomak Trga bana Jelačića. U casual izdanju ušao je i izišao na stražnji ulaz, rekao da ide na Velesajam, da će doći do ponoći i kratko dobacio da večeras nema slavlja jer sutra u sedam ujutro mora biti na Ježdovečkoj cesti.

Bandić ide na Velesajam zbog, kako je rekao, utrke Brzi i žestoki. Na Ježdovečkoj ulici, inače, traje obnova na dionici dugoj 4200 metara od Puškarićeve do Kerestinečke.

U sjedište stranke stigli su šef stožera Ivica Lovrić i Jelena Pavičić Vukičević, predsjednica zagrebačke organizacije stranke i kandidatkinja za Bandićevu zamjenicu na čelu Grada Zagreba. U stožer su nešto kasnije došli i književnica Milana Vuković Runjić, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin i bivša HDZ-ova ministrica Ljerka Mintas Hodak

Komentirajući prve rezultate izlazne ankete za N1, Lovrić je zahvalio Zagrepčanima. 'Bilo je 35 stupnjeva, a 300 tisuća ljudi je izašlo na izbore. Mi volimo pričekati službene rezultate. Očekujemo da će i oni biti na tragu očekivanja', kazao je Lovrić.

Upitan kako komentira to što na rezultat Milana Bandića nisu utjecale afere, Lovrić je kratko odgovorio da je Bandić 'žrtva političkog progona i to će dokazati na sudu'. 

  • +22
Stožer stranke Bandić Milan 365 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nije htio govoriti ni o navodnim Bandićevim problemima s 18 milijuna kuna neplaćenog poreza. 'Ovo je izborna večer, festival demokracije, i to bi trebala biti tema', rekao je.

Jelena Pavičić Vukičević rekla je da su izlazne ankete samo jedan signal u kojem će to smjeru ići, a oni se nadaju većoj razlici, većoj pobjedi Bandića.

'Bitno je reći da naša sva očekivanja zapravo idu prema konkretnim rezultatima koji će polako početi pristizati s biračkih mjesta i naravno očekujemo onaj rejting koji će proglašavati Gradsko izborno povjerenstvo. Tek ćemo tada moći zapravo kvalitetnije komentirati ovo što smo sada vidjeli na izlaznim anketama', rekla je Pavičić Vukičević novinarima. 

Na pitanje kako komentira to što izlaznost nije bila baš velika, Pavičić Vukičević je rekla da se izlaznost pokazala u drugom izbornom krugu uvijek manjom nego u prvom izbornom krugu. 'Tako da smo i mi sada očekivali ovakvu manju izlaznost. No isto tako visoki je datum, visoke su temperature i vjerujem da jedan dio naših sugrađana nije i iz zdravstvenih razloga bio u prilici izaći i glasovati', rekla je Pavičić Vukičević. 

Upitana kako komentira to što je Bandić već za sutra ujutro u sedam sati najavio teren, Pavičić Vukičević je rekla: 'Apsolutno u sedam, u osam, i tako dalje, sve do kraja dana, do otvaranja Animafesta. Očekuje nas buran dan, puno rada, ali zapravo jedan angažman koji nas sve skupa silno veseli.'

Na pitanje što će biti s Gradskom skupštinom te jesu li 'već pali nekakvi dogovori', Pavičić Vukičević je rekla da u trenutku kada izlaze u drugi izborni krug nisu prioritet nekakvi pregovori oko Gradske skupštine Grada Zagreba. Najavila je da s tim razgovorima kreću sutra.

Milan Bandić izvijestio je ranije da je za kampanju, od 6. do 27. svibnja, potrošio 208.500 kuna, a donacijama sakupio 207. 900 kuna. Najizdašniji donator bila mu je njegova Stranka rada i solidarnosti, relativni pobjednik iz prvog kruga lokalnih izbora, ali bez većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

Bandić je nakon prvog kruga izbora izjavio da je njegova stranka spremna odustati od svih čelnih funkcija u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pa čak i mjesta predsjednika Skupštine, kako bi se formirala 'velika koalicija'.