BEZ LETJELICE I HELIKOPTERA

Bandić svalio hrvatski Pentagon na Kalinića

Bionic
Reading

Milan Bandić izjavio je da je formiranje gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama potreba, a ne hir, ali je odbacio tvrdnje da grad u tu svrhu namjerava kupovati bespilotnu letjelicu i helikopter te graditi 'Pentagon'

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić skratio je popis želja Pavla Kalinića, pročelnika Ureda za hitne situacije, koji je za potrebe sigurnosti Zagrepčana namjeravao u Sesvetama sagraditi utvrdu otpornu na potrese, nuklearne i kemijske katastrofe, te nabaviti helikopter, bespilotnu letjelicu, oklopno vozilo, 17 Lada Niva, komunikacijski centar na kotačima i još nekoliko 'sitnica', piše Jutarnji list

Istaknuo je da su povod za osnivanje Ureda bila događanja u zadnjih šest do osam mjeseci u Zagrebu i Hrvatskoj - od urušavanja u Kupskoj, do nasilja koja su se dogodila u zadnja tri mjeseca - te iskustva njegovih kolega u Europskoj uniji. Rekao je da je Grad Zagreb za tu i sličnu svrhu prije 1990. izdvajao desetak milijuna eura, a da Beč danas izdvaja oko 35 milijuna eura godišnje za te svrhe.

Bandić je rekao da stoji iza Kalinićeva ureda i projekta, ali da se ipak ne može ponašati kao pijani milijarder. Dodao je da će se nabavljati samo ono što je goruća potreba za funkcioniranje zagrebačkog stožera za krizne situacije. Tako Kalinić za Božić ipak neće dobiti bespilotnu letjelicu i helikopter, s obzirom na to da je riječ o stvarima koje, kaže Bandić, ima vojska, a od kupnje oklopnog vozila i gradnje zapovjednog centra u Sesvetima se ne odustaje.

'Tužan sam i nesretan. Radimo nešto novo i u sličnoj ili istoj situaciji bio sam kada smo 2000. godine u Poglavarstvu osnivali Odjel za branitelje, kada smo radili skijašku utrku na Sljemenu, kada smo uređivali Bundek ili u još goroj situaciju kada smo kupovali Zagrepčanku. Formiranje Ureda za hitne situacije nije hir Milana Bandića i Pavla Kalinića, nego nasušna potreba zbog svih događaja u posljednjih 5-6 mjeseci, poput urušavanja Kupske ili nasilja na ulicama', rekao je Bandić.

Kalinić nije nazočio redovitoj konferenciji za novinare, koja se održava nakon svake sjednice Poglavarstva. Iako obično ne propušta konferencije, danas je Kalinić samo došao na brifing kod Bandića te je napustio zgradu zagrebačkog Poglavarstva prije konferencije izašavši na stražnji izlaz. Gradonačelnik je obećao da će sljedeći tjedan njegov stručnjak za terorizam održati ozbiljnu prezentaciju svog ureda.

"Govoriti o bespilotnim letjelicama je u ovom trenutku neozbiljno i neodogovorno, kao i o helikopterima jer ih imaju institucije države i kad zatreba gradu uskočit će one", rekao je Bandić.
Za današnju šalu jedne radio postaje o pojavi NLO-a nad Zagrebom, a na račun najavljene nabave bespilotne letjelice, Bandić je rekao da je plod mašte ljudi koji su to napravili, ali i plod nesmotrenosti i lepršavosti Pavla Kalinića.