afera štandovi

Nakon vulgarnih Bandićevih snimki svjedočila Željka Markić: Ne sjeća se ničeg, osim...

06.09.2018 u 09:26

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na početku suđenja ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

Prije ulaska na Županijski sud u Zagrebu, Bandić je pred mnoštvom okupljenih novinara samo kratko rekao: 'Istina je spora ali dostižna. Strpljen - spašen', javlja Večernji list.

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo čitanjem optužnice Uskoka koji Bandića u 'aferi štandovi' tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. 'U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret', kazao je Bandić, javlja Večernji list.

Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a u svom uvodnom govoru kazao je da će tijekom postupka dokazati navode optužnice. Rekao je da će izvesti tri skupine dokaza. Prvu skupinu čini elektronska komunikacija iz koje je vidljivo da Lovrić naručuje snimanje spotova za U ime obitelji. Drugu skupinu dokaza čine snimke tajno snimljenih razgovora između optuženika iz koje je vidljivo da su bili svjesni da čine nešto što ne smiju te su to pokušali prikriti. Treću skupinu dokaza čine iskazi svjedoka i obrane okrivljenika. Mišković je kazao da će USKOK dokazati da je Bandić sve znao. - Dokazat ćemo da je Bandić osoba koja sve voli imati pod kontrolom, autoritativan je i kod podređenih izaziva strah', rekao je Mišković.

  • +9
Započelo suđenje Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i Zdenki Palac u predmetu štandovi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ksenija Vržina, braniteljica Milana Bandića, u svom uvodnom govoru navela je da je on postupao u skladu sa svojim ovlastima, javnim interesom i ustaljenom praksom. Navela je da obveza Grada Zagreba za podmirivanje troškova ne postoji te da su računi poslani inicijativi U ime obitelji. Pojasnila je da Grad Zagreb ne potražuje nikakvu štetu te je navela i da je slične odluke donosila i Sandra Švaljek dok je mijenjala Bandića kada je on bio u pritvoru.

U sudnici su se preslušale i snimke tajno snimljenih razgovora između optuženika. Na jednoj se čuje pročelnika Lovrića kako dogovara tiskanje i izgled plakata. Kaže kako gradonačelnik inzistira da na njima istaknut natpis Grad Zagreb što Željka Markić nevoljko prihvaća.

Markić potom zove Lovrića i kaže da su izmijenjeni plakati nakaradni. Žali mu se da izgleda da referendum organizira Grad Zagreb a ne njezina udruga. Traži da dođe do Bandića a Lovrić je savjetuje da zove njegovog vozača.

'Ne da će se vidjeti već ćemo to objaviti na svojim stranicama a dati ćemo mu i zahvalnicu. Grad Zagreb nam je najviše pomogao a gradonačelnik nam je dao i novac za portal', kaže Markić. U sljedećim pozivima Markić se žali Lovriću da ne može dobiti Bandića a ne sviđaju joj se napravljeni plakati i želi ih mijenjati.'

Gradonačelnik Bandić dolazi u pratnji odvjetnika na pripremno ročište za aferu Štandovi Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kada konačno Lovrić dobije Bandića ovaj ga ne baš ljubazno pita što Markić hoće. Kada mu on pojasni Bandić počinje vikati: Ne trebam ja ništa ni komentirati ni mijenjati. Neka ona radi sama boli me k..... Neka se napravi ili ovako ili nikako i molim te skini mi to s k..... Lovrić potom zove Markić i kaže joj da Bandić ne odustaje od izgleda plakata a ona sada nema primjedbi i pristaje na sve.

Lovrić opet zove Bandića i sve mu to kaže, a on opet ne baš pristojno kaže da Lovrića imaš za to kada nekome treba j.... majku. 'Ona bi preko mojih leđa kokošarila a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Dobit će k...... Boljeg partnera od Bandića neće imati - kaže Bandić. Plakati s logom grada Zagreba trebali bi ići po cijeloj Hrvatskoj a to se Markić baš ne sviđa.

Kaže Lovriću da se plakati mogu tiskati kada njihov pravnik provjeri je li to 'ok'. Markić kaže Lovriću da na jumbo plakatima i lecima može biti logo Zagreba i Naroda, no ne želi da loga budu na glasačkim mjestima jer im to, kako kaže, može stvoriti probleme. Lovrić to prenosi suradnici te u razgovoru kaže kako Markić opet nešto filozofira. 'Počela je pametovati i mi je trebali otpiliti. Vrlo je čudna. Ono malo bi pa ne bi. To je jednosmjerna priča ', kaže Lovrić a suradnica se slaže s njim. U daljnjim razgovorima Lovrić s Markić i suradnicima dogovara kako će se plakati i letci distribuirati. A onda u jednom trenutku Bandić zove Lovrića te mu objašnjava kako se treba ponašati.

  • +115
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Iza 13 sati, kao prva svjedokinja ispitana je čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić. Ona je posvjedočila da je tražila sastanak s Bandićem, da im pomogne u provedbi referendumske inicijative udruge U ime obitelji. Pomoć je tražila, kaže, od svih načelnika i gradonačelnika, javlja N1.

Sastanak s Bandićem trajao je 7,5 minuta, svjedoči Željka Markić. 'Iznijela sam mu što molimo gradonačelnike - štandove, letke, plakate. Gradonačelnik je rekao da je spreman dati sponzorstvo. Nismo razgovarali kako će grad podmiriti te troškove', kazala je Markić u svjedočenju.

Rekla je da se ne sjeća je li nakon sastanka razgovarala s Milanom Bandićem, kaže Željka Markić. Ne sjećam se jesam li ga zvala, dodaje Markić, javlja N1.

Vezano uz izgled letaka, Markić kaže da je s Uredom gradonačelnika vodila raspravu o veličini grba. Na kraju je bio veći grb nego što je inicijativa U ime obitelji željela.

Markić je rekla da ne zna koliko je sve koštalo, a udruga je sve račune dostavila Gradu Zagrebu. Fakture su stizale do kraja godine, a gradonačelnik Bandić završio je u zatvoru i nisu imali s kim razgovarati. dok im je njegova zamjenica Sandra Švaljek rekla da Grad ne može pokriti fakture po modelu model u kojem se prvo dogovori sponzorstvo a potom plaćaju računi.

  • +23
Željka Markić Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kazala je i da su im Tržnice dostavile cjenik za štandove. 'Poslali smo to Uredu gradonačelnika jer smo shvatili da grad to sponzorira jer mi nismo imali novca. Mi nismo tražili najam jer da i jesmo onda bi to i platili', rekla je Markić, javlja Večernji list. Precizirala je da su imali 700 tisuća letaka i 4000 plakata te da ne zna koliko to košta jer su sve račune dostavili Ggradu. Pojasnila je i da su im nakon referenduma počele stizati fakture koji su oni vratili gradu. Markić je kazala i da je njezina udruga dobila samo zahtjev da se plati najam štandova.

Na upit branitelja Markić je rekla da je na sastanku s Bandićem tražila materijalnu potporu. Nakon toga završila je sa svjedočenjem, izvijestio je Večernji list.

  • +14
Suđenje Milanu Bandiću Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Optužnica protiv Bandića

Optužnica protiv Bandića, koji od početka postupka odbacuje krivnju, potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka 'jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju'.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.