REZOVI OD PET POSTO

Bandić si smanjio plaću da može smanjiti svima

19.06.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Do kraja godine zagrebački gradonačelnik i njegova zamjenica imat će za pet posto nižu plaću, a isto smanjenje izglasali su sami sebi, na Bandićev prijedlog, i zastupnici u Gradskoj skupštini

Dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević priznala je kako je ovo tek uvertira u ono što će se u Gradu dogoditi svim zaposlenicima u sljedećih pet mjeseci.

'Smanjenje je nužno, a pogotovo prema sindikatima. Nadamo se da ćemo uspjeti doći do zajedničkog rješenja', rekla je. Naime, krajem mjeseca posljednji je pokušaj mirenja predstavnika Grada i sindikata koji zastupaju zaposlenike koji plaću dobivaju iz gradskog proračuna. Sindikati ne pristaju na smanjenje plaće, u obzir dolazi samo smanjenje materijalnih prava iz kolektivnog ugovora.

'Pokušavamo napraviti balans jer sve usluge u Gradu moraju ići neometano, ne smije se osjetiti pad standarda, a to se ne može bez rezanja sa svih strana', obrazložila je dogradonačelnica.

SDP-ov zastupnik Jurica Meić smatra kako bi si Bandić trebao u većem postotku smanjiti plaću ako bi se ocjenjivao njegov rad. Postavlja se pitanje koji su motivi? Ako sam sebi daje pokoru, ovo smanjenje nikako ne može biti dovoljno, trebalo bi mu onda smanjiti i više', smatra Meić. Dodaje da se Bandiću od 2006. godine do danas povećala više od četiri tisuće kuna te sada iznosi oko 19 tisuća.

Napomenuo je da su se gradski zastupnici 2009. zbog gospodarske krize odrekli deset posto svojih primanja. Usto, predsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora naknada uopće nije rasla. O smanjenju u ovoj zadnjoj stavci danas nije glasano jer gradonačelnik nije prikupio njihovo mišljenje.

'To je možda sredstvo prisile u pregovorima sa sindikatima', zaključio je Meić. U raspravi je istaknuto kako bi uštedama na naknadama dužnosnicima mjesne samouprave bila 12 tisuća kuna mjesečno te kako je riječ o zanemarivom iznosu za gradski proračun.