financijsko izvješće

Bandić se okružio zanimljivim ljudima: Najjači donatori su mu vlasnici kafića, a kampanju mu radi Sanaderov spin doktor

20.05.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Stranka zagrebačkog gradonačelnika, Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, za kampanju za europske izbore prikupila je nešto više od pola milijuna kuna. Potrošilo se gotovo dvostruko više i to uglavnom na usluge koje je Bandićeva stranka platila tvrtki koju vodi nekadašnji glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček

Bandićeva stranka je do 18. svibnja primila 519 tisuća kuna u donacijama. Izdvaja se ona tvrtke Helvetia d.o.o. iz Zagreba, koja je donirala 90 tisuća kuna. Tvrtka u vlasništvu Darka i Saše Milić stoji iza lanca kafića Lotus bar.

Osim ove najizdašnije, većina donacija dolazi od fizičkih osoba. Po 30 tisuća kuna Bandićevoj stranci donirali su Nikola Tomurad, inače potpredsjednik Foruma mladih Bandićeve stranke, zatim Nenad Predovan, politički tajnik stranke, te izvjesni Marijan Kušeković iz Sesveta.

Donaciju od 25 tisuća kuna dao je Filip Radoš, koji dijeli ime i prezime s glumcem koji je i ranije podržavao Bandića, 20 tisuća kuna donirao je Zlatko Maletić, u medijima poznat kao bivši partner Vlatke Pokos i poduzetnik koji je stajao iza ugostiteljskih objekata u centru Zagreba, poput Floresa i Oranža, te restorana Vip na Cvjetnom trgu. Na Maletića je 1999. izvršen i neuspjeli atentat. I njegova supruga Gioia Maletić dala je 20 tisuća kuna. Isti iznos donirao je Nebojša Bulka, a prema dostupnim izvorima, djelatnik je Bandićeve stranke.

Među donacijama od pet tisuća kuna je i ona Patrika Šegote, novog direktora Gradskih groblja i člana Bandićeve stranke. Pet tisuća kuna donirao je Petar Pripuz, Bandićev suoptuženik iz afere Agram, koji je poslovno carstvo sagradio na biznisu s otpadom.

  • +22
Suđenje za aferu Agram na Županijskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Donacije je Bandić utrošio na kampanju, no pola milijuna kuna, koliko mu je donirano, nije bilo dovoljno jer je prema financijskom izvještaju na oglašavanje potrošio nešto manje od 960 tisuća kuna.

Od toga je najveći iznos - oko 830 tisuća kuna - otpao na plaćanje usluga tvrtki Plava jabuka d.o.o., koja se bavi promidžbom i izdavaštvom, a u vlasništvu je nekadašnjeg glasnogovornika HDZ-a i Vlade Ratka Mačeka. Tvrtka posluje od 2011. te ima jednu zaposlenu osobu. U 2017. Maček je zabilježio višestruko više prihode nego ranijih godina. Uprihodio je nešto više od 1,1 milijun kuna, uz neto dobit od gotovo 300 tisuća kuna.

'Imam svoje male firme i bavim se političkim marketingom, strateškim i kriznim komuniciranjem, kao i digitalnim operacijama, projektima i aplikacijama. Radim na vrlo ozbiljnim i ciljanim projektima', kazao nam je uopćeno. 'Listu klijenata, kao i u slavno doba koncem dvijetisućitih, ne namjeravam otkriti… Nisam kao drugi kolege iz struke i ne radim za sebe, nego za klijente. Mogu samo kazati da sam na lokalnim izborima bio angažiran u osam kampanja i da smo pobijedili u svih osam utrka', otkrio je Maček za tportal 2017. godine.

Maček je u aferi Fimi media bio nepravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca za crni fond HDZ-a. No presuda je pala te je u tijeku novo suđenje.