nevrijeme u zagrebu

Bandić prozvao Divjak zbog neodržavanja Muzičke akademije, elementarnu nepogodu neće proglasiti

13.05.2019 u 19:26

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, prozvao je, gostujući u RTL Danas, Blaženku Divjak, ministricu obrazovanja i sporta, zbog nepreuzimanja obveza održavanja Muzičke akademije u Zagrebu

Bandić kaže da je riječ o najboljoj zgradi u Europi te da će nakon 26. svibnja sve biti u redu.

'Poruka resornoj ministrici da konačno preuzme obveze koje treba, tekuće održavanje od 5 milijuna kuna godišnje. Osam godina dekani Muzičke akademije pišu ministrima. Grad Zagreb je ovdje uložio 20 milijuna eura, resorno ministarstvo i Sveučilište 15 milijuna eura, a problem je u 5 milijuna koje ministrica nikako da prihvati. Ukoliko to ne prihvati u roku od mjesec dana, to će grad preuzeti na sebe i neće biti nikakvih problema', kazao je Bandić.

Slike Akademije, gradnja koje je trajala dvanaest godina, otvorena je 2015. godine, a cijena gradnje bila je 210 milijuna kuna, u kojoj voda curi na sve strane preplavile su medije posljednjih dana.

Bandić se osvrno i na olujno nevrijeme koje je poharalo Zagreb. Naveo je da su sve službe na terenu; ZET, Zrinjevac, Zagrebačke ceste i Čistoće. Trenutno je angažirano oko 500 ljudi, a imali su oko 650 dojava u pozivni centar.

'Ljudi zovu svaki trenutak. Doći ćemo do svake kuće, svakog čovjeka', rekao je gradonačelnik i pozvao građane da se jave ukoliko imaju problema.

Upitan zašto prije nije izdano upozorenje uz savjet roditeljima da ne šalju djecu u školu ako ne moraju, Bandić je odgovorio:

'Ja ne znam koje ste vi vijesti slušali, otkud ste znali da će biti ovakva oluja. Ovakve oluje nije bilo 50 godina. Ja sam u Zagrebu 45 godina i ne pamtim. Ništa se nije dogodilo, ozlijeđeno je 4-5 ljudi, sanirane su lakše ozljede', rekao je Bandić koji je u Klinici za traumatologiji posjetio baku kojoj je u nedjelju štand strgao bedrenu kost i koja će sutra biti operirana.

Bandić kaže da će do sutra u podne, kad bi se i nevrijeme trebalo smiriti, sanirati 50 posto štete.

  • +5
Milan Bandić o nevremenu u Zagrebu i sanaciji štete Izvor: Cropix / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Ostalo ćemo srediti do četvrtka. Otkazali smo jedino otvaranje Flora arta, za četvrtka. Ukopi će krenuti sutra od 12 sati. Sljemenska cesta je zatvorena, a tramvajski i autobusni promet u cijelom gradu funkcionira. Nema nikakve elementarne nepogode i nećemo je ni proglašavati', rekao je Bandić dodajući da je prvi stupanj pripravnosti gradskih službi u tijeku.

Postavlja se pitanje je li posljedica nevremena mogla biti manja da su se službe bolje pripremile. Bandić na to kaže da nema bolje službe u ovom dijelu Europe od Zagrebačkog holdinga.