milijunska transakcija

Bandić priprema teren bliskoj prijateljici Ive Balent da oživi kultnu kavanu

24.10.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Kavana Corso na uglu Gundulićeve i Ilice u Zagrebu, jedno od kultnih povijesnih mjesta grada, ponovno će po svoj prilici biti stavljena u funkciju. Iako je u prvim u prvim materijalima za nadolazeću Skupštinu zakazanu za četvrtak bio dokument prema kojem bi Grad trebao zamijeniti nekretnine s državom, točka je ipak skinuta s dnevnog reda

Vlasnik nekadašnje kavane Corso je Republika Hrvatska, a vrijednost prostora procijenjena je na nešto manje od 29,7 milijuna kuna. Zagreb će državi u zamjenu za Corso dati poslovni prostor u Frankopanskoj ulici koji koristi Ministarstvo financija, čija je vrijednost procijenjena na 10,5 milijuna kuna.

Razliku od 19,2 milijuna Zagreb bi državi namirio na način da u roku od dvije godine preda i poslovni prostor u Šenoinoj ulici, koji trenutno koristi Visoki prekršajni sud RH.

  • +19
Bandić sa suradnicima u obilasku kavane Corso u Zagrebu u svibnju 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Prije negoli je Corso otvoren 1907. godine na tom mjestu stajala je jednokatnica Ferdinanda Budickog, a u prizemlju zgrade 1902. godine otvorena je prva zagrebačka prodavaonica automobila. Kuća Budickog srušena je 1907. i na tom je mjestu podignuta palača Hrvatsko-slavonske zemaljske banke. U prizemlju i polukatu banke otvorena je nova kavana Corso sa striptiz-barom, a vlasnik joj je bio Bernard Kastl.

U to vrijeme u njoj okupljali su se zagrebački masoni, potkraj 60-ih bila je okupljalište umjetnika, a najčešće su u nju navraćali Miroslav Krleža i Ranko Marinković, ali i brojni političari tog vremena.

Kavana je preuređena 1975. prema nacrtima Vjekoslava Richtera, vodi je ugostiteljsko poduzeće Splendid, a u 80-ima u nju počinju više zalaziti umirovljenici.

Potkraj devedesetih kavana će se ugasiti, a nešto ranije kroz pretvorbu i privatizaciju vlasnik Splendida postaje Božo Crnjac. Sa Splendidom u ruke dobiva restorane Okrugljak i Dubravkin put, ali i niz lokala na atraktivnim lokacijama. Crnjac je inače otac u akciji Agrokor uhićenog Ivana Crnjca i Danijele Gajski, koja danas vodi spomenute restorane, inače bliske prijateljice Ive Balent.

Prvog lipnja 2000. godine Milan Bandić izglasan je u Skupštini za gradonačelnika Zagreba, a jedno od prvih obećanja bilo mu je stavljanje kavane Corso u funkciju. Uskoro su počeli radovi na njoj, a onda su počeli i stizati zahtjevi za povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine.

Radovi su tada obustavljeni, sve donedavno. U razgovoru za Večernji list prije nešto više od dva tjedna Daniela Gajski, kazala je da je projekt revitalizacije kavane u izradi te da će biti gotov krajem godine.