BITKA ZA HOLDING

Bandić prijeti novim izborima u Zagrebu

12.06.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Pretvaraju li zbivanja u SDP-u tu stranku u svojevrsni 'reality show' u kojemu cijela Hrvatska može navijati za svoje favorite? Nakon što je u tjedniku Globus objavljen najnoviji sukob na relaciji Milanović – Bandić, čini se da je tako

ZAGREB - Pušten iz stranačkih izvora, taj je obračun, u kojem je Milanović zagrebačkoga gradonačelnika navodno nazvao lopovom, a Bandić njemu spočitnuo da je podržavao Kregara, doveo obojicu sudionika u nezgodnu situaciju nakon koje će se teško ikad više moći prodati priča o dobrim odnosima i suradnji, a stranka bi mogla postati taocem tih osobnih odnosa, piše Večernji list.

Jedni tvrde da je Bandić sada stjeran u kut, a drugi da mu Milanović svojim prijetnjama da će ga dovesti u red može staviti soli na rep. Svi stranački prvaci koji su bili dostupni jednoglasni su da kompromis i konsenzus moraju biti temelj odnosa između Bandića i Milanovića - sve ostalo šteti stranci. Potpredsjednica Milanka Opačić ističe da je SDP-u vlast u Zagrebu iznimno važna i da se sve odluke moraju donositi dogovorom između gradonačelnika i vijećnika zagrebačke Skupštine.

Ranko Ostojić, član Predsjedništva, smatra da je suludo da gradonačelnik bude protiv toga da predsjednik Skupštine bude iz njegove stranke, a isto tako da je posao većine u Skupštini da nadzire kvalitetu rada izravno izabranog gradonačelnika bez obzira na to dolazi li on iz njezinih stranaka ili ne.

'Umjesto da kapitaliziramo svoje lokalne rezultate, ovakve stvari izlaze iz stranke i to nije dobro', ocjenjuje Zvonimir Mršić, član Predsjedništva. A što je zapravo toliko spominjani kompromis koji je postignut?

Sastoji se u tome da će Boris Šprem biti predsjednik Gradske skupštine, a Tatjana Holjevac profesionalna potpredsjednica Skupštine, što znači da će za svoj posao dobivati plaću. Igor Dragovan najavljuje i potrebu promjena u dosadašnjem funkcioniranju u odnosu između gradonačelnika i gradskih tijela.

'Skupština Holdinga treba biti veća, a nužne su i promjene u NO-u', kaže Dragovan, ali o tome kompromis još nije postignut, a pitanje je i hoće li biti moguć. Mnogi smatraju da taj dio Bandić neće dati i da je u obrani spreman ići i na izvanredne izbore u Zagrebu. U najužem je krugu, navodno, već rekao da treba pripremiti glasačke kutije.