DIGITALITZIRANA METROPOLA

Bandić predstavio 3D maketu Zagreba

04.05.2009 u 18:03

Bionic
Reading

Projekt izrade trodimenzionalnog modela Grada Zagreba, odnosno njegove prve rezultate, među kojima i dio makete Zagreba danas su Gradskom poglavarstvu predstavili gradonačelnik Milan Bandić i direktor tvrtke 'Geofoto', izrađivača, Zvonko Biljecki

Do sada je završeno oko 70 posto projekta, a gotova maketa, čija će predviđena dimenzija biti 28x18 metara, a bit će svrstana među najveće makete tog tipa u svijetu, istaknuo je Bandić. Maketa će biti smještena u Muzeju suvremene umjetnosti.

Bandić je istaknuo da 'to rade prvi puta u povijesti grada i prvi u Hrvatskoj'. Rekao je da je dio makete koja je danas predstavljena 3x3 metara, odnosno u prirodi 3x3 kilometara. Istaknuo je da je izradu 3D digitalnog modela Zagreba pokrenuo Grad krajem prošle godine s namjerom da priskrbi visokokvalitetnu i ažurnu geodetsku podlogu koja će sadržavati sve topografske podatke, uključujući digitalni model reljefa, 3D model zgrada te ortofoto kartu.

Tehnološki postupak izrade 3D modela potpuno je digitalan i izvodi se najmodernijom opremom.
Bandić je rekao da će novi sustav koristiti sve stručne službe Grada koje se bave nekim od vidova upravljanja prostorom i objektima u prostoru. Značajno će povećati operativnost gradskih ureda i uprava te održavanja podataka Generalnog urbanističkog plana, Prostornog plana, urbanističkih i detaljnih planova uređenja te komunalnih društava.

Trodimenzionalni model zgrada, kao potpuno novi proizvod može biti iskorišten i u planiranju i kontroli potrošnje električne i toplinske energije, te ostalih energenata, za kvalitetnije simulacije i kalkulacije u zaštiti okoliša, rasvjete, kontroli građenja, zaštiti kulturne baštine i drugo te kod primjene u hitnim intervencijama. Maketa, kao materijalizacija 3D modela grada Zagreba, predstavlja stvarnu sliku stanja u prostoru, ali može biti i temelj u koju će se fizički uklapati svi budući objekti kako bi na najbolji način vidio njihov utjecaj na vizuru grada i okoliš.

Direktor tvrtke 'Geofoto' Zvonko Biljecki istaknuo je da je to 'najveća i prva maketa ove vrste u Europi'. "Maketa je samo dokaz prostorne baze podataka te građanima i pojednim stručnjacima najbolji način uvida u napredak grada, prostornog uređenja te drugih analiza", rekao je Biljecki. Najavio je da bi cijeli projekt trebao biti završen za dvije godine i koštat će od osam do deset milijuna kuna. Rekao da će projekt ponuditi i drugim hrvatskim gradovima.

Projekt - 3 D model biti će dio sveukupnog informacijskog sustava prostornog uređenja grada Zagreba koji je u izgradnji i bit će dostupan svima, rečeno je na predstavljanju.