borba s vrućinama

Bandić pozvao građane na kupanje u fontane, no je li to baš pametno?

16.06.2017 u 16:02

Bionic
Reading

Kupao se Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, u posljednjih šesnaest godina u gradskim bazenima i jezeru Jarun, a jučer je smočio noge i u gradskoj fontani kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. I pritom je pozvao građane da se i oni naprave isto. Međutim, kako su odavno poručili iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, ne postoji zakonska regulativa po kojoj se ispituje voda u fontanama, stoga se građani u njima rashlađuju i kupaju na vlastitu odgovornost

U Rimu su odnedavno zabranili kupanje u gradskim fontanama, a da vide planira li Zagreb zabraniti kupanje u svojim zanimalo je ekipu RTL Direkta.

No, ne da ne planira zabraniti kupanje, već je svojim primjerom Bandić pokazao građanima što im je činiti kad 'zvizdan' udari u glavu. Zavrnuo je nogavice i zajedno s novinarkom RTL-a ušao u fontanu i poručio građanima da slobodno ulaze. Međutim, još prije dvije godine iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar za tportal su kazali kako se ne treba rashlađivati u fontanama nego u bazenima.

'Fontane su isključivo ukras grada, a ne bazeni. Naime, ne postoji zakonska regulativa po kojoj se ispituje voda u fontanama stoga se građani u njima rashlađuju i kupaju na vlastitu odgovornost', poručeno je iz Štampara.

Drugim riječima, kupanje u fontama nije baš najbolja ideja s obzirom da nitko ne kontrolira koliko bakterija i prljavštine sadrži voda koja u njima cirkulira.