JEDAN PAPIR, A IMENA DVA

Bandić: Potpisali smo koalicijski sporazum, Kosor: Nismo

20.03.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) i gradonačelnik Milan Bandić potpisali su sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini, no dok ga Bandić zove koalicijskim, Kosor kaže da se tim sporazumom regulira tek procedura pripreme skupštinskih sjednica

"Prijedlog sporazuma dao je gradonačelnik Milan Bandić, a Klub HSLS-a i HSS-a u Gradskoj skupštini ga je sa zadovoljstvom prihvatio. No, to nije koalicijski sporazum, nema podjele fotelja u Upravi ZG holdinga niti smo tražili fotelje pročelnika", izjavio je danas Kosor novinarima na Trgu bana Jelačića.

Napomenuo je kako je sva izvršna vlast ostala gradonačelniku. Ali, dodaje, u Gradskoj skupštini, kao i u svakom predstavničkom tijelu, mora postojati većina da bi se donosile odluke.

"Taj sporazum regulira proceduru priprema Gradske skupštine i zapravo najviše mi pogoduje kao predsjedniku Gradske skupštine jer sam operativno zadužen za pripremu sjednice", naveo je Kosor i dodao da je sad "na papiru" kako točno trebaju dolaziti materijali iz Gradske uprave.

Na pitanje novinara znači li to da se sada više neće događati da Klub HSLS-HSS ne podržava sve prijedloge koji u Gradsku skupštinu dolaze od gradonačelnika Bandića, kao što je bio slučaj na zadnjoj sjednici kada HSLS nije podržao odluku da tvrtka Elicom održava gradsku javnu rasvjetu, Kosor je odgovorio: "Možete očekivati da ćemo neke točke izbaciti prije same sjednice. Sad smo iz izbacivali na sjednici, a sada ćemo par dana prije, po sporazumu".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za Radio Sljeme je izjavio da su on i Kosor u petak potpisali koalicijski sporazum u Gradskoj skupštini i time riješili neke stvari.

Oni koji su dobili mandat i stvorili većinu u Skupštini trebaju napisati na papir kako se tko treba ponašati u datoj situaciji. "To bez potpisa teško ide. Mi smo funkcionirali osam mjeseci, bolje da 'papirček' postoji", rekao je Bandić.

U medijima se spekulira da Bandić na taj način želi spriječiti da važne odluke ne sruše njegovi koalicijski partneri u Gradskoj skupštini.

Sjednica Gradske skupštine održat će se tek u travnju, no točan datum još nije poznat zato što skupštinska većina pokušava usuglasiti dnevni red, a među spornim točkama je gradnja nogometnog kampa na Sveticama i moguća prodaja Gradskih ljekarni Zagreb.