GRADONAČELNIK NA PRESICI

Bandić o obnovi Zagreba: Ovo nije Gunja. Ne želimo sudjelovati u marifetluku. No pasaran!

02.04.2020 u 13:58

Bionic
Reading

'Stojimo iza svojih građana, ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena bez obzira bili izbori za 3 ili 6 mjeseci. Ovo nije Gunja. Želimo sudjelovati u zakonu koji je životan, nema građana prvog i drugog reda, svi se trebaju jednako tretirati - i oni pod Sljemenom i oni u Donjem i Gornjem Gradu', rekao je gradonačelnik Milan Bandić na današnjoj konferenciji za novinare, komentirajući draft zakona o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije nakon razornog potresa

Osim toga, Zakon mora biti pravedan, provediv, transaprentan i ljudi u tim objektima se moraju osjećati sigurno, rekao je Bandić. 'Ovu utakmicu će dobiti samo oni koji su razboriti, dosljedni, precizni, solidarni i zajedno', kazao je gradonačelnik, dodajući da 'nema ako'.

'Građani moraju biti sigurni, imati statička unapređenja. Ista pomoć za sve koji su pogođeni. Nema lomljenja preko koljena i sijanja iluzija. Ovo je prije svega zadaća Grada Zagreba, Vlade i naših sugrađana. Grad treba obnoviti svoje objekte iz svojih izvora sredstava, Vlada svoje, a građanima trebamo pomoći', naveo je Bandić, najavljujući program pomoći u devet točaka.

'Ovo nije utrka na 100 metara. Govorimo o suspenziji javne nabave. Ne želim u tome sudjelovati, imam previše godina i želim živjeti i dalje u ovom gradu uzdignute glave', rekao je Bandić, dodajući da on želi orati po čistoj brazdi.

'Ne želimo sudjelovati u marifetluku. No pasaran!', kazao je Bandić.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, pozvala je sve one građane koji su u potresu pretpjeli štetu i manju od 60 posto da se upišu u registar na stranicama Grada Zagreba, najavljujući da će se stvoriti i poseban fond za obnovu. 'Oni koji nemaju računalo, mogu to učiniti putem pisarnice ili pošte. Ne treba odustajati od prijave čak i ako je plaćeno osiguranje za štetu', rekla je Jozić.

Kazala je da je osnovan sektor za obnovu grada, a 730 djelatnika radi trenutno na tome. 'Imamo veliki broj stručnjaka koji će se usmjeriti na obnovu grada'.

Izvijestila je da je gradonačelnik Bandić jutros pisano tražio od Vlade da se hitno pokrenu aktivnosti u smjeru traženja europskih sredstava. 'U tom pismu spomenuli smo i fond izravnanja. Prošle godine izdvojili smo 860 milijuna kuna za pomoć drugim jedinicima lokalne uprave i samouprave, došlo je vrijeme da nam ta sredstva ostanu kako bi iz tog fonda financirali obnovu', kazala je Jozić.

Podsjetimo, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir izjavio je jučer da Grad Zagreb u ovom trenutku nije partner Vladi u obnovi grada.

'Moramo biti potpuno jasni i otvoreni - Grad Zagreb se izjasnio da gradonačelnik Bandić zapravo ne želi obnavljati Zagreb. Njihove primjedbe idu u tom smjeru, ali i sam gradonačelnik je dao izjavu za medije da su si građani sami krivi što je do toga došlo i da ne treba nikakva obnova', izjavio je Uhlir za N1.

'Tvrde da nemaju raspoloživih stanova u koje bi se privremeno smjestili građani, a znamo da grad upravlja s 4800 stanova, a od toga je 800 bespravno useljenih', dodao je.

Što se tiče smještanja građana u državne stanove, rekao je da država ima 30-ak stanova na raspolaganju, ali da to nije dovoljno. Također zakon je predvidio zamjenske stanove za najam, dok najam može biti različite vrste.

  • +51
Katedrala i Nadbiskupski dvor nakon potresa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagrebačka nadbiskupija

"To su sve pitanja s partnerom kojeg u ovom trenutku nemamo. Grad Zagreb nam u ovom trenutku nije partner i ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u ovom projektu. Imamo situaciju da je Grad protiv države", rekao je Uhlir.

'Sada je pitanje na cijeloj Vladi, kako će se ponijeti, hoće li isključiti Grad i upravu ili će ići u nekom drugom smjeru koji ne želim sada prejudicirati', istaknuo je Uhlir.