JEFTIN POLITIČKI MARKETING

Bandić osvaja Pantovčak oglasom za posao

09.12.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Na internetskom portalu za zapošljavanje Posao.hr osvanuo je oglas za posao 'Hrvatski predsjednik (m/ž)', ilustriran nacionalnim grbom, a rok prijave je 25. prosinca 2009. Klik na oglas vodi na stranice predsjedničkog kandidata Milana Bandića

Oglas za posao 'hrvatskog predsjednika' objavljen je na naslovnici te u rubrikama 'Management i upravljanje' te 'Državna uprava'.

Je li riječ o prikrivenom oglašavanju, zanimljivoj marketinškoj inovaciji ili jeftinom političkom marketinškom triku?

Bandićev oglas za posao hrvatskog predsjednika

Član Uprave portala Posao.hrSaša Jurković kaže kako je riječ o klasičnoj reklami te da je Bandićev predsjednički oglas i plaćen po cijeni reklame, a ne klasičnog oglasa na njihovom portalu. Jurković ističe da su apolitični i priznaje da je u početku bio u dvojbi je li riječ o prikrivenom oglašavanju, ali ga je na kraju ipak odlučio objaviti, jer je zaključio da je riječ o inovativnom obliku marketinškog oglašavanja.

Predsjednica Suda časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA) Suzana Kulaš smatra da nije riječ o prikrivenom oglašavanju nego inovativnom, ali ipak jeftinom političkom marketingu.

'Ne vidim ništa sporno u tome da sam sebe reklamira i Bandić to i čini na njemu svojstven način 'trži, prodaj, kupi' i pod svojim motom 'Sve dam samo da prodam!' Iz tog oglasa je jasno da on Hrvatsku vidi kao brand, a nacionalni grb tretira kao trade mark', ističe Kulaš. No iako je Bandić to lukavo napravio, nije uspio osigurati vjerodostojnost, dodaje Kulaš i kaže kako kod nje ulazak na Bandićevu službenu stranicu s oglasa na stranicama portala Posao.hr izaziva smijeh.

'Kad bi se, nakon klika na oglas, otvorila stranica na kojoj bi pisalo koji su uvjeti koje mora ispunjavati osoba koja želi 'posao' hrvatskog predsjednika i da te uvjete ispunjava Milan Bandić, oglas bi imao težinu i bio bi vjerodostojan. Ovako je samo jeftini marketinški trik', ocjenjuje Kulaš.

Ipak, priznala je kako je marketinška agencija koja je smislila oglas na portalu za zapošljavanje dobro učinila, jer tako Bandić segmentira svoje političko tržište na ljude koji traže posao.