PROSTOR ZA DJELOVANJE

Bandić osniva stranku ako ga izbace iz SDP-a

03.10.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Suradnici zagrebačkoga gradonačelnika planiraju osnovati novu, lijevu političku stranku u slučaju da vrh SDP-a izbaci Milana Bandića, potvrdilo nam je troje najbližih ljudi šefa SDP-a u Zagrebu

- Ako ne budemo imali prostora za političko djelovanje u SDP-u, sigurno ćemo nastaviti političku aktivnost - izjavio je za Jutarnji list Davor Jelavić, član Izvršnog odbora zagrebačke organizacije SDP-a.

Bandić o Bandiću

Jedan od SDP-ovih vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštinizatražio je prije dva tjedna zapisnike sa sjednica SkupštineZagrebačkog holdinga, a koji čini samo jedan čovjek - zagrebačkigradonačelnik Milan Bandić.  SDP-ova vijećnika, inače nesklonogBandićevoj politici, zanimalo je što je sve Skupština Zagrebačkogholdinga poduzela da bi izbjegla ili riješila probleme s kojima sesuočava Holding. Znatiželjni vijećnik još nije dobio zapisnike, aprocedura se oduljila, kako doznajemo, i zbog formalnih razloga. Premapravilima, vijećnik ne može tek tako dobiti na uvid zapisnike saSkupštine Holdinga. Zahtjev se mora službeno poslati prekopredsjednika Gradske skupštine koji onda te dokumente mora zatražiti odgradonačelnika Bandića ili Skupštine Zagrebačkog Holdinga. Zahtjev je formaliziran i sada se čeka Bandićev odgovor.

U kuloarima se kao ime nove Bandićeve stranke spominju Hrvatski socijaldemokrati. No, stranka pod tim imenom već postoji, osnovao ju je 2004. Jerko Zovak, pa se pretpostavlja da će morati modificirati naziv stranke.

Gradonačelnikovi suradnici uvjereni su da imaju šansu za uspjeh jer, kažu, ako je Bandić na izborima u Zagrebu dobio gotovo 50 posto u prvom krugu, onda bi sa svojom novom strankom mogao dobivati najmanje 20 posto glasova.

- To se nas u SDP-u ne tiče, to je već tehničko pitanje, komentira najavu osnivanja Bandićeve stranke visoki dužnosnik SDP-a. Drugi član vodstva SDP-a uvjeren je kako Bandić time ne može izazvati podjele u stranci.

- Ne vidim osobu koja bi sada mogla izazvati raskol u SDP-u, pa to nije ni Bandić. On može računati na najbliže suradnike, ali to je sve, kaže član Predsjedništva SDP-a.

Dva su ključna razloga za plan osnivanja nove stranke. Bandić će svojom kandidaturom za predsjednika Hrvatske dovesti sve svoje ljude u stranci u težak položaj jer će morati prihvatiti ljude Zorana Milanovića kao nove lidere zagrebačkog SDP-a ili napustiti stranku.

Zato se Bandić želi pobrinuti da ljudima poput Slavka Kojića, Zvonimira Šostara, Duška Ljuštine, Vidoja Buluma, Davora Jelavića, Jelene Pavičić-Vukičević, Slobodana Ljubičića i Mire Lace, uz čiju je pomoć izgradio karijeru, osigura prostor za daljnje političko djelovanje. Drugi razlog za osnivanje stranke jest činjenica da se ni sam Bandić neće imati gdje vratiti u slučaju da ne pobijedi na izborima.

Uz Jelavića, još dvoje Bandićevih suradnika potvrdilo nam je da se razmišlja o organiziranju nove stranke ako ih Milanović izbaci iz SDP-a.

- Prvo, mi mislimo da vrh SDP-a ne može isključiti Bandića. U Statutu nije predviđena mogućnost isključenja ako se netko kandidira za predsjednika države. Pa, neće valjda raditi protiv Statuta.

Ako ga ipak izbace, nećemo dopustiti da nas razbacuju ko malu djecu. Mi smo stvarali SDP pa ćemo se nekako organizirati - rekao je jedan od zagrebačkih SDP-ovaca. Bandić već 26 godina gradi političku karijeru. S najbližim suradnicima, koje poznaje još od 80-ih godina iz Općinskog komiteta SKH Peščenica, već 16 godina stvara i vodi zagrebački SDP.

Često se Bandićevi suradnici prisjećaju kako sredinom 90-ih nije bilo lako biti član SDP-a.

- A gdje su onda bili ovi koji nas danas žele izbaciti? - kaže jedan od njegovih suradnika.

Oni smatraju nekorektnim što se njih - koji su stvarali stranku - želi izbaciti.

- Nećemo dopustiti da nas razbacuju ako izbace Bandića kad se kandidira za predsjednika. Mi smo sve stvorili - kaže.

Prisjetio se kako je s Bandićem sredinom 90-ih došao u neki kafić u kojem su se okupljali HDZ-ovci.

- Milan je bio dobar s njima. Rekao mi je da oblijepim kafić SDP-ovim plakatima, pomislio sam da nema šanse da ‘prežive’ do jutra. Došli smo drugi dan i plakati su još bili tamo. Milan je oduvijek bio dobar i s desnim i s lijevim glasačima - prisjetio se. Jelavić poznaje Bandića još iz vremena kad je vodio SKH Peščenice, a Jelavić je na Trnju bio šef Općine. On je jedan od njegovih najvjernijih ljudi.

- Milana ću pratiti što god odlučio i gdje god išao. Pratio sam ga dosad i pratit ću ga uvijek - ističe. On se nada da SDP-ovci neće izbaciti Bandića. To bi, smatra, bio “loš i nepromišljen potez”.

- Zašto je HDZ izbacio Nadana Vidoševića? Što su time dobili? Manje šanse za pobjedu - dodaje Jelavić.