PREKINUTI PREGOVORI

Bandić odustao od rekonstrukcije Maksimira i gradnje Kajzerice

17.10.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Milan Bandić odlučio je odustati od rekonstrukcije stadiona Maksimir i paralelne gradnje manjeg zdanja na Kajzerici, barem onako kako je to bilo zamišljeno u jesen 2006. godine

Naime, u posljednjim aktima gradonačelnika Gradska uprava navodi kako je odlučila poništiti natječaj koji je objavljen 2006. godine i na kojem je izabrana ponuda tvrtke Alpine Bau

Podsjetimo, na Poziv za iskazivanje interesa po JPP modelu, za koji je oglas bio objavljen i u Financial Timesu, javila su se tri ponuđača, Alpine Bau, domaći konzorcij na čelu s IGH i njemačko-hrvatski Max Bögl-Tehnobeton.

Na natječaju je izabran Alpine Bau koji je nudio za 250 milijuna eura (oko 1,9 milijardi kuna) izgradnju Kajzerice, rekonstrukciju Maksimira koji je trebao primati pedeset tisuća ljudi i novi atletski stadion. Međutim, kvaka je bila u tome da bi Grad kroz 24 godine za sve trebao dati gotovo pet milijardi kuna i nitko, pa ni sam gradonačelnik nije bio spreman ući u tako veliku investiciju.

U obrazloženju zašto odustaje od cijele priče Grad navodi kako je 'između predstavnika Grada Zagreba i ponuditelja Alpine Bau održan niz sastanaka s ciljem usuglašavanja financijske ponude, kao i plana otplate po godinama trajanja Projekta kako bi iznos otplate (zakupnine) bio što je moguće manji i povoljniji za Grad Zagreb.

S obzirom na proteklo vrijeme, više od tri godine od dana otvaranja konačnih i obvezujućih ponuda i novonastale okolnosti na tržištima, pogotovo financijskim, ekonomski najpovoljniji ponuditelj Alpine Mayreder Bau GmbH je u nekoliko navrata revidirao svoju ponudu. Usklađivanje cijena roba, materijala i usluga, a naročito troškova kapitala, dovelo je do povećanja ukupnih troškova projekta u odnosu na 2007, što bi bilo financijski preskupo i neprihvatljivo za Grad Zagreb'.

Nakon šest godina pregovaranja Bandić je odlučio odustati od cijele priče, a ni referendum koji je spominjao u međuvremenu nije se održao. Ono što je dobro u cijeloj priči jest da je na sastanku između predstavnika Alpine Bau i Grada postignut dogovor da se cijela priča okonča bez međusobnih potraživanja. Maksimirski stadion tako do daljnjega ostaje ruglo, a njegova rekonstrukcija, rušenje ili gradnja novog stadiona na nekoj drugoj lokaciji ostaje za neka bolja vremena.

Od 1997. godine, kada je započela rekonstrukcija najskuplje tribine na svijetu, do danas u Maksimir je uloženo, prema dostupnim podacima, 486,4 milijuna kuna. Ovoga ljeta trebalo je uložiti još 35,5 milijuna kuna u uređenje poslovnih prostora u koje se trebao preseliti Zagrebački sportski savez, ali se i od toga odustalo zbog suše u gradskoj blagajni.