propala inicijativa

Bandić odustao! Neće skupljati potpise za opoziv Blaženke Divjak

12.06.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Klub zastupnika Bandićeve stranke ipak neće prikupljati potpise za opoziv ministrice Blaženke Divjak. S obzirom da bi trebali prikupiti 31 potpis, nakon što je oporba rekla da im potpise neće dati, bilo je gotovo jasno da je njihova ideja osuđena na neuspjeh

'U ovoj fazi nećemo prikupljati potpise. Tim pitanjem se treba baviti prvenstveno premijer', rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve stranke Robert Jankovics.

Naime, Bandićevcima je za pokretanje procedure bio potreban 31 potpis, no nakon što je većina oporbenih stranaka poručila da im potpise neće dati, njihova je inicijativa bila osuđena na neuspjeh.

Međutim, Jankovics kaže da to nije razlog zašto su odlučili ne prikupljati potpise.

'Klub zastupnika nije imao sastanak u zadnja dva tjedna', kazao je. Dodao je da nisu razgovarali o tome bi li i svi ljudi iz Bandićevog kluba dali potpis, ali da su vodili stručnu raspravu na sjednici.

Klub je premijeru Andreju Plenkoviću poslao i otvoreno pismo. 'Klub je podržao inicijativu Milana Bandića da je potrebno preispitati rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Članovi kluba odbacuju medijske spekulacije da je ova inicijativa pokušaj rušenja Vlade, istiskivanje koalicijskih partnera ili lov na fotelje u izvršnoj vlasti na kojima počiva i odgovornost za rad ministrice Divjak. Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika neće pokrenuti aktivnosti na prikupljanju potpisa', stoji u pismu.

Kako razlog za neprikupljanje potpisa Bandićevci navode 'politikantske i licemjerne stavove predstavnika drugih klubova zastupnika. 'Javno su se danima, sujdelujući u javnim nagađanjima oko ove teme izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ukoliko do toga dođe', stoji u pismu.

Plenkoviću su poslali poruku. 'Od Vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade RH i vaših ministara', zaključuju u pismu.

Bandić neraspoložen za komentare

Na sjednici Kluba bio je i Milan Bandić, no nije bio raspoložen odgovarati za novinarske pitanja. Na novinarsku opasku da i ne kontrolira baš svoj klub zastupnika i da nije uspio u svom naumu Bandić je dobacio: 'A što bih trebao plakati?'.

Na dodatnu opasku da nije uspio, Bandić je ironično dobacio novinarima. 'Vi ćete me natjerati da se rasplačem.'

Smjenu Divjak prošloga je tjedna od premijera Bandić javno zatražio, poručivši da od njega očekuje 'državnički potez' te da Divjak 'treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon'.

Mjerodavne državne institucije pozvao je da provjere podatke o njezinu radu vezanom za izradu metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenom novcu, ti se priručnici koriste samo u aktualnoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u "Školi za život" koja kreće najesen.

Premijer Andrej Plenković komentirao je u utorak prethodnu najavu saborskog Kluba zastupnika stranke Milana Bandića da počinju prikupljati potpise za smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekavši da će se "vidjeti sutra (op.a. srijedu)" hoće li prikupiti dovoljno potpisa.