'NEĆETE IZVUĆI NI RIJEČ'

Bandić objavio kad vraća GUP na dnevni red gradske skupštine

13.02.2020 u 13:34

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će Generalni urbanistički plan (GUP) ponovno doći na dnevni red Gradske skupštine u najkraćem mogućem roku, i to, navjerojatnije, s novim izmjenama i dopunama

'Sukladno zakonskoj proceduri u najkraćem mogućem roku', odgovorio je Bandić na pitanje novinara kada će GUP opet na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine, prilikom obilaska Lipničke ulice.

Bandić je na pitanje kako izgrađuje odnose s HDZ-om, koji su mu u utorak na skupštinskoj sjednici 'srušili' izmjene i dopune GUP-a, rekao novinarima da to pitaju HDZ. Također nije želio komentirati navode o odmazdi prema zagrebačkom HDZ-u, odnosno da se sprema smjena HDZ-ovih kadrova u Zagrebačkom holdingu. 'Od mene nećete izvući više ni riječ', dodao je.

Bandić: Pokrenut ću javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a

Bandić je pak za emisiju Radija Sljeme 'Zagrebi po Zagrebu' izjavio da će, budući da i dalje u velikom broju pristižu inicijative i prijedlozi građana na izmjene i dopune GUP-a, nakon njihove stručne analize najvjerojatnije pokrenuti javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a. Bandić je to naveo kao najvjerojatniju opciju.

Sukladno važećim propisima, kaže Bandić, može predložiti Skupštini nakon tri mjeseca na novo razmatranje postojeći prijedlog izmjena i dopuna GUP-a bez amandmana, koji je nedavno u Skupštini pao jer ga nije podržao koalicijski njegov partner HDZ, a nakon što je Bandić odbio njihove amandmane.

'Stoga pozivam svu zainteresiranu javnost, posebice građane i stručnu javnost da svojim konstruktivnim prijedlozima doprinesu još više kvaliteti rasprave i stručnih rješenja na kojima će se temeljiti budući plan koji će doprinijeti strateškom razvoju Zagreba, s posebnim osvrtom na potrebe građana i poslovne zajednice', kazao je Bandić.

Vezano uz najavu potpuno novih izmjena GUP-a, Bandić odgovora da su već sada postojeće izmjene i dopune GUP-a zastarjele.

'Pokrećemo inicijativu za novu javnu raspravu. I mogu reći da će se ona održati prije ljeta', rekao je.

Bandić je naveo da je naložio svim svojim stručnim službama da poduzmu sve korake da pripreme stručne podloge potrebne za izradu novog plana, odnosno GUP-a 'koji građani zaslužuju'.

Stoga je ponovno pozvao nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i njegovog ministra da u što kraćem roku donesu pravilnik i potrebne propise i na taj način 'stvore preduvjete za razvoj gradova, pa i glavnog grada Hrvatske'.