SPORNA INFORMATIKA

Bandić: Ministrica Divjak radi od kurikularne reforme revolucionarnu parolu

14.01.2018 u 20:58

Bionic
Reading

'Mislim da je gospodin Oppenheim predimenzionirao sebe, a mediji su to jedva dočekali. Ingra, tj. tvrka Lanište treba održati partnerski odnos s Gradom i Vladom. Pozivam na razum'. Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Dnevniku HRT-a komentirao neriješena sporna pitanja između Ingre, Grada Zagreba i Vlade RH, zbog kojih je bilo upitno održavanje Europskog rukometnog prvenstva u zagrebačkoj Areni

Bandić je nedavno je izjavio kako se informatika u škole uvodi kako bi se izbacio vjeronauk, a ministrica Blaženka Divjak oštro mu je odgovorila da ne želi polemizirati o reformi s nekim tko ne vlada osnovnim pojmovima. 'Ne znam za kaj se ona upikala, mi smo u stranci i ja osobno i za vjeronauk i za informatiku. Ali ne za informatiku kakvu zagovara ministrica Divjak - radeći od kurikularne reforme revolucionarnu parolu, mimo zakona', kazao je Bandić.

Odgovarajući na tvrdnje ministrice koja je rekla i da je na upit Ministarstva o planovima Zagreba za opremanje škola, Grad odgovorio s nula kuna - Bandić je kazao: 'Da sam ja napravio 250 milijuna kuna javnu nabavu - bio bih već u Gajevoj. Pozivam institucije da reagiraju'.

Upitao je kako ministrica može na Povjerenstvu, na pitanje 'Po kojem se zakonu u škole uvodi informatika?' odgovoriti: 'Jer sam ja tako odlučila'. Dodao je kako koalicija s vladajućima zbog ovog slučaja nije dovedena u pitanje.

Na pitanje što se čeka s Imunološkim zavodom i hoće li Povjerenstvo donijeti odluku o strateškom partnerstvu s Gradom Zagrebom Bandić je kazao kako se taj problem može riješiti samo uz suradnju. 'Četiri sam godine pisao bivšem premijeru, nikad nismo dobili odgovor'. S Vladom i resornim minstarstvom trenutno smo u kontaktu i trebamo riješiti kompletnu proizvodnju Imunološkog - treba napraviti novu tvornicu. Za to nam trebaju četiri godine i 40 do 50 milijuna eura', kazao je.

  • +115
Milan Bandić iznio je nove optužbe prema ministrici Blaženki Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Početkom prosinca Zagreb je raspisao natječaj za izradu studije revitalizacije prostora bivše tvornice Gredelj u vrijednosti od 760 tisuća kuna. Izazvalo je to buru u krugovima arhitekata i urbanista, koji su tražili da se natječaj poništi. Arhitektonski fakultet uložio je i žalbu. GUP predviđa transformaciju Gredelja u javno-stambeno-poslovni prostor. Riječ je o najvažnijem urbanističkom području u gradu i ključnom gradskom resursu.

'Samo poručujem kako je na čelu Ureda za strategiju predsjednica udruge arhitekata Sanja Jerković. Ona vodi računa da zaštiti struku. Ljudi koji ovdje komentiraju studiju prije natječaja, su dežurni komentatori. Važnije od toga je da je gradonačelnik Bandić u zadnjih 15 godina kupio nekretnina u vrijednosti za 200 milijuna eura. Tu su i Gorica Badel, Gredelj, Brezje i Zagrepčanka. Tražimo partnere i rješavamo imovinsko pravne odnose i raspisujemo natječaj da napravimo projekte za dobrobit građana', kazao je Bandić kojega 'dežurni kritičari' ne zanimaju.