NOVA UTRKA ZG GRADONAČELNIKA

Bandić krenuo u kampanju za parlamentarne izbore!

14.04.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, definitivno je krenuo u kampanju za parlamentarne izbore. Naime, danas je medijima poslao izjavu u kojoj ničim izazvan govori o tome da bi saborskim zastupnicima trebao smanjiti povlastice te se zauzima za uvođenje otvorenih lista na parlamentarnim izborima

Iako je nakon poraza u drugom krugu predsjedničkih izbora u nekoliko navrata indirektno najavio da planira ući u Sabor, ovog puta samostalno, s obzirom na to da je tri puta na listi SDP-a mjesto prepustio drugima, Bandić je u četvrtak to i potvrdio.


'Hrvatski sabor trebao bi biti mjesto vizije, intelektualne nadmoći, iskrenoga domoljublja i poštene borbe za hrvatsku budućnost i bolji život običnoga čovjeka. Nažalost, posljednji saziv hrvatskoga parlamenta pokazao je priličnu bijedu hrvatskoga stranačkog i parlamentarnog života', stoji u njegovoj izjavi koju je vlastoručno potpisao. Iza potpisa ne stoji gradonačelnik Zagreba, a zanimljivo je da je izjava poslana iz Ureda gradonačelnika.

'Većina zastupnika Hrvatski sabor očito doživljava kao sjajnu priliku za uhljebljenje i stjecanje povlaštene mirovine. Nekima je to i poligon za stjecanje političkih bodova unutar vlastite stranke ili dodvoravanje stranačkim šefovima... U svakom slučaju, rijetki su časni izuzeci koji se nisu udaljili od svoje svete dužnosti i koji nisu zaboravili one koji su ih birali', piše Bandić.

Zalaže se da se da se saborska mirovina zasluži tek nakon četiri godine mandata, a ne dvije te nakon barem 20 godina radnog staža i navršenih '55 godina starosti za dame i 60 za muškarce', predlaže gradonačelnik. Dodaje da bi i iznos mirovina trebalo izjednačiti s ostalim mirovinama u zemlji, a da saborska plaća iznosi dvije prosječne hrvatske plaće:

'Na taj će način osjetiti kako uistinu živi Hrvatska, a što će im ujedno biti i poticaj da se odlučnije zauzmu za napredak zemlje, a ne da se iscrpljuju u besplodnim prepucavanjima pred saborskim TV kamerama ili da drijemaju u saborskim klupama, uživajući u blagodatima o kojima običan čovjek može samo sanjati.'

Bandić se zauzeo i za izmjenu postojećeg izbornog sustava: 'Kvaliteta ovakvoga saziva Hrvatskog sabora rezultat je postojećega izbornog sustava, koji omogućava stranačkim liderima da kroje liste prema vlastitim preferencijama te da nas zastupaju – ne najbolji među nama – već oni najodaniji stranačkim vođama, bez obzira na njihovo obrazovanje, sposobnosti i domoljublje.

Zato se oštro zauzimam za promjenu postojećega izbornog sustava i uvođenje tzv. otvorenih lista, kako bi hrvatski građani imali priliku birati najbolje ljude koji će ih zastupati, a ne stranke, koje, nažalost, protežiraju podobne, a ne sposobne', zaključio je Bandić.