VIJEĆNICI PROTIV GRADONAČELNIKA

'Bandić je naučio da je Skupština samoposluga'

22.02.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naprasno je prekinuo sjednicu Gradske skupštine tako što je povukao sve točke dnevnog reda koje je predložio

Na taj potez odlučio se nakon što je zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden pozvala gradske zastupnike da s dnevnog reda skinu dvije točke koje su se odnosile na darovanje zemljišta (9320 m2) od strane Psihijatrijske bolnice sveti Ivan (Jankomir) Gradu Zagrebu za izgradnju dviju ulica.

Iako na prvu tu ne bi trebalo biti ništa sporno Paliković Gruden je bilo sumnjivo to što se prije tri godine, tadašnje Gradsko poglavarstvo obvezalo za uzvrat sagraditi dva odjela bolnice, a prema odlukama Upravnog vijeća bolnice od 29. srpnja i 28. listopada 2010. godine bolnica je odlučila dati zemljišta besplatno. Bolnica je kako se doznaje već u nekoliko navrata Gradu darovala 53.840 metara četvornih zemljišta, a cijela vrijednost projekta procjenjuje se na 12 milijuna eura.

Nakon nje i SDP je zatražio da se s dnevnog reda skine i za mjesec dana prolongira točka koja se odnosila na prijedlog dopune programa javnih potreba u predškolskom odgoju.

Vidno iznerviran, nakon što je shvatio da stvari ne idu u smjeru koji je zacrtao, Bandić je odlučio povući s dnevnog reda sve točke koje je predložio.

'Sve su točke prošle odbore i predsjedništvo. Ne može se ovako neozbiljno prilaziti proceduri i rušiti dignitet Skupštine, gradonačelnika i gradske uprave. Moramo se dogovorit i to ispoštovati. Povlačim sve točke. Moj prijedlog je i da preuzmete upravljanje gradom. Zašto odgađate stvari? Skinut ćemo točke, pa ćemo raspravljati o nečem trećem', ljutito je uzvratio Bandić.

Nakon stanke koja je potrajala gotovo sat vremena pred novinare su izašli SDP-ovci, HNS-ovci, HSLS-ovci, nezavisna lista Tatjane Holjevac i Josip Kregar

'Grad ne može funkcionirati po modelu ucjene. Zastupnici imaju pravo tražiti nadopunu dnevnog reda. Ovo je način na koji Bandić funkcionira', kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

Velimir Srića drži da je gradonačelnikovo ponašanje neprihvatljivo, ali to je kako reče posljedica toga što je u deset godina vladavine naučio da je Skupština samoposluga u kojoj se može poslužiti kako hoće.

'Danas više nije tako, a Bandić je izgubio samokontrolu', kazao je Srića.

Paliković Gruden pojasnila je zašto je odlučila zatražiti povlačenje točaka koje su gradonačelnika izbacile iz takta.

'Svaki zastupnik mora imati potpunu dokumentaciju s planom kako će se stvari realizirati. Ne insinuiram da tu postoje određene mutne radnje, ali kada zemljište prelazi iz jedne u drugu ruku mora postojati potpuna dokumentacija.. Bandić je znao da njegov materijal nije pripremljen za dizanje ruku', istaknula je Paliković Gruden.

HDZ i HSS koji su bili pozvani na zajedničku presicu odlučili su održati svoju u kojoj su sasvim očekivano osuli paljbu po Bandiću i SDP-u zatraživši prijevremene izbore za Skupštinu i gradonačelnika.

'Ovo je farsa i SDP bi se na isti način ponašao da vodi državu', kazala je Margareta Mađerić iz HDZ-a. Upitana zašto onda HDZ ne krene u izmjene Zakona o referendumu kojim bi se omogućilo lakše svrgavanje gradonačelnika Mađerić je rekkla kako to pitanje treba postaviti na Markovu trgu, ali i dodala kako ima naznaka da će se nešto napraviti u tom smjeru.

Nakon svega Skupština je nastavljena aktualnim satom i raspravljanjem preostalih 19 točaka dnevnog reda koje nije predložio gradonačelnik.