otkup radničkih tražbina

Bandić: Idući tjedan sastat ću se s radnicima DIOKI-a i Kamenskog

24.05.2018 u 15:12

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine da će se idući tjedan sastati s radnicima DIOKI-a i Kamenskog koji su ga prozvali zbog stavljanja izvan snage odluke zagrebačke Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju

Gradska zastupnica Katarina Peović Vuković (Radnička fronta) počela je čitati pismo Udruge radnika i bivših radnika DIOKI-a upućenom Milanu Bandiću, no vrijeme joj je isteklo pa joj je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, nakon što je unatoč upozorenju nastavila čitati pismo, izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. Peović Vuković nije se ni na to obazirala te je nastavila i dalje čitati pismo, pa je Mikulić zamolio zaštitare da je izvedu iz dvorane.

"Ni DIOKI ni Kamensko nisu trgovačka društva u vlasništvu Zagreba i nisu predmet obaveza zagrebačkog gradonačelnika", kazao je Bandić.

"Idući tjedan ćemo sjesti sa svim tim ljudima iz DIOKI-ja i Kamenskog koji pišu navodno pismo da porazgovaramo što jednokratnom pomoći možemo pomoći onima koji nemaju za kruh, a uputiti na državnu razinu što može država riješiti. A ne raditi predstave pred Skupštinom", dodao je.

Najavio je da će izvijestiti zastupnike na idućoj sjednici Skupštine što je napravljeno po tom pitanju.

Bandić je odbacio tvrdnje SDP-ovog gradskog zastupnika Zvane Brumnića da se za 3. fazu pročišćavanja otpadnih voda na Centru za pročišćavanje otpadnih voda bez javnog natječaja pokušava sklopiti isti ugovor s koncesionarom.

  • +7
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Brumnić je naveo da je procijenjena vrijednost radova 2014. trebala iznositi 36,5 milijuna eura te da je tri godine kasnije kao početna cijena oko koje se razgovara s koncesionarom 50 posto veća, oko 55 milijuna eura. Naveo je i da je cijena pročistača trebala biti 1,3 milijarde kuna, a da je dosad iz Grada plaćeno šest milijardi kuna.

"Koliko poskupljenje cijene vode očekujete iz ovog ugovora s pročistačem?", upitao je gradonačelnika.

"Odakle vam ideja da neće biti natječaja, tko vam je to rekao?", upitao je Bandić, optuživši Brumnića da poluinformacijama i dezinformacijama pokušava dobiti bodove kod građana. Odgovorio mu je da će dobiti pisani odgovor iz nadležnog Gradskog ureda za gospodarstvo koji to vodi.

GLAS-ov zastupnik Stanko Kordić upitao je zagrebačkog gradonačelnika zašto i koliko se kasni u poslu oko odvojenog prikupljanja otpada. Naime, odlukom koja je stupila na snagu 8. veljače propisano je da će pružatelj usluge u roku od 90 dana građanima dostaviti izjavu koju bi trebali ispuniti i odlučiti o veličini spremnika i broju odvoza, nakon čega bi im trebali i biti dostavljeni spremnici. No, građani te izjave još nisu dobili.

"Bit ću sretan ako danas prođe Plan gospodarenja otpadom. Nakon toga ćemo manje kasniti u svim pogledima. To je preduvjet svih uvjeta. Bez donošenja Plana ne možemo napraviti hodogram, tempo, dinamiku i novce koje treba osigurati za spremnike. Lako je izjavu poslati. Ako donesemo plan, korak bliže smo izjavi", odgovorio je Bandić.

HDZ-ovog zastupnika Kazimira Ilijaša zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja rukometnog doma, na što je Bandić rekao da je nadležni ured izradio projekt te da se sad radi prijedlog za natječaj, da se uklone dva paviljona na Velesajmu i napravi novi rukometni dom.