SAGA O VRTIĆIMA

Bandić ide s novim cijenama, ali stari problemi ostaju

08.12.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Koliko je djece ostalo neupisano u vrtiće i plaćaju li njihovi roditelji više po dohodovnom modelu gradonačelnika Milana Bandića (0 do 2.000 kuna) ili po odluci Skupštine iz travnja ove godine (200 i 400 kuna), ni nakon tematske sjednice Odbora za obrazovanje i šport Gradske skupštine nije poznato

Naime, zbog oprečnih informacija i različitih brojki kojima su sudionici na sjednici baratali, odgovora na ta pitanja nije bilo. Iako bi se očekivalo da adekvatnu informaciju može dati Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog

ureda za kulturu, obrazovanje i sport, to se nije dogodilo jer, kako reče, sve će se znati na kraju godine.

Upitan kako će se regulirati situacija, do koje će nedvojbeno doći jer jedna skupina roditelja očito će biti u krivu, refundiranjem sredstava na njihove račune ili eventualne prisilne naplate dugovanja, Lovrić također nije znao odgovoriti.

'Što će biti, to ćemo tek vidjeti', kazao je Lovrić, na što je predsjednica Odbora Danira Bilić (HDZ) dodala da nova odluka o cijenama vrtića, koja se treba donijeti u sklopu proračuna za 2012. godinu, neće riješiti postojeći problem.

Naime, prijedlog proračuna za 2012. nakon prvog čitanja poslan je na doradu dobrim dijelom upravo zbog cijena vrtića. Gradonačelnik, je podsjetimo, poslao prijedlog u kojem korigirao skalu dohodovnog cenzusa i uveo olakšicu za sve roditelje koji imaju kredit za prvu nekretninu.

Skupština nije bila zadovoljna time i zatražila je da se uvede tzv. model 200 i 400 kuna koji je, prema njezinu tumačenju, i sada na snazi. Bandić će, spominje se u gradskim kuloarima, najvjerojatnije za drugo čitanje pripremiti model po kojem bi svi plaćali 300 kuna jer je shvatio da mu nakon debakla na parlamentarnim izborima nema druge nego surađivati, što bi SDP-u većinu trebalo zadovoljiti.

'Gradonačelnik razmatra sve opcije i predložit će onu koja mu je najprihvatljivija. Koja će to biti, to morate njega pitati', kazao je Lovrić.

No, kakav god Bandićev prijedlog bio, jasno je da on neće riješiti prijepor iz ove godine i činjenicu da se, kako je to Bilić rekla, 'bojišnica političkog sukoba' prebila na djeci i roditeljima koji su dovedeni u situaciju da ne znaju što da rade.

'Ja sam majka vrtićkog djeteta i dobila sam opomenu da imam dugovanje od 2.700 kuna za boravak djeteta u vrtiću iako sam sve obveze uredno podmirivala jer jedina valjana odluka o plaćanju je ona koju je donijela Skupština. Što ćete napraviti u mom slučaju?' upitala je Lovrića gradska zastupnica SDP-a Ivana Horvat-Mlinar.

'Ako ste sve uredno podmirivali, onda dugova nemate', pomalo cinično odgovorio joj je Lovrić.

Petra Razić-Rogić iz udruge Vrtić za sve kazala je da, 'prema njihovim podacima, 'veliki broj roditelja izmanipulirao sistem jer dobar dio njih je prijavljen na minimalac, ali ima znatno veće plaće koje dobiva na crno te da dio roditelja prima autorske honorare i druge naknade koje povećavaju primanja kućanstva, a i dalje plaćaju minimalno te da se dohodovni cenzus nije pokazao kao dobro riješenje'.

Maja Gabelica, zamjenica pravobraniteljice za djecu, apelirala je da se Grad i Skupština konačno dogovore jer je to jedino što im preostaje.