CJENOVNIK U 2013.

Bandić i SDP dogovorili cijenu vrtića u Zagrebu

23.11.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora SDP i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, našli su zajednički jezik oko vrtića na kojima su se proteklih nekoliko godina lomila koplja

SDP je na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport jasno izrazio potporu Bandićevu prijedlogu po kojem će roditelji cjelodnevni boravak u vrtiću plaćati od 150 do 600 kuna, ovisno o dohotku koji primaju, pa se može očekivati da će isto idućeg tjedna učiniti i Skupština Grada Zagreba

Tako će oni koji zarađuju do 2500 kuna vrtić plaćati 150 kuna, oni s plaćom do 3500 kuna plaćat će 300 kuna, s primanjima do 4500 kuna vrtić će mjesečno stajati 450 kuna, a roditelji koji zarađuju više od 4500 kuna za vrtić će morati izdvojiti  najveću svotu, odnosno 600 kuna.

Zauzvrat je Bandić u prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju ugradio SDP-ov amandman po kojem će se od ukupnih primanja roditelja oduzeti kreditna zaduženja za kupnju prve nekretnine, a olakšicu će imati i obitelji koje su podstanari i takav iznos primanja u konačnici će se uzeti kao osnovica za plaćanje vrtića.

Uz navedeno, u prijedlogu Programa na snazi su ostale druge olakšice pri plaćanju vrtića. Tako je, primjerice, za treće i svako daljnje dijete iste obitelji u redovnom vrtićkom programu boravak besplatan, za drugo dijete kao i dijete samohranog roditelja plaća se 75 posto od ukupne cijene, a za dijete čija je obitelj u sustavu socijalne skrbi plaća se 20 posto od cijene vrtića.

'I dalje mislimo da je imovinski cenzus bolje rješenje od dohodovnog, ali više ne želimo da se bitka oko vrtića vodi preko leđa roditelja i zbog toga ćemo prihvatiti prijedlog u koji je ugrađen i naš amandman', kazao je Goran Kutlić, SDP-ov član Odbora.

Danira Bilić, predsjednica Odbora, ustvrdila je kako je činjenica da će većina roditelja prema prijedlogu plaćati manje, ali i dodala da je oportuno da takav prijedlog dolazi uoči lokalnih izbora.

Ekonomska cijena gradskog vrtića je 1900 kuna, a od toga su roditelji dosad plaćali 300 kuna za desetosatni program i 225 kuna za poludnevni program. Nove cijene na snagu će stupiti početkom 2013. godine.