DOSADNO SUČELJAVANJE ZA KRAJ

Bandić i Josipović ispucali posljednje ćorke

08.01.2010 u 20:11

Bionic
Reading

Zadnje sučeljavanje kandidata, bilo je i najdosadnije. HTV je profućkao izvrsnu priliku za vraćanje poljuljana ugleda. Glasači su mogli čuti pitanja koja su puno puta ranije postavljana i ofucane odgovore. Svi se nadaju većem odazivu na izborima. No nakon svega viđenoga, odaziv u nedjelju mogao bi biti i lošiji nego u prvom krugu

Izjavu glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića Bandić je okvalificirao kao 'diskvalifikaciju pravne države i demokracije od institucija ove zemlje'. 'Taj glasnogovornik je prokazivao 1991. ljude da pucaju s krovova. Cijeli današnji dan se zavaravala hrvatska javnost', rekao je Bandić i istaknuo da je to najdirektnije miješanje u kampanju. 'Ja sam žalostan i tužan', kazao je Bandić.

Josipović pak kaže da se zalagao da kampanja prođe bez afera, no kaže da se 'Bandiću predbacuje ono što je javnosti već poznato, a to je upravljanje Zagrebom'.

Kandidati su zamoljeni da u kunama procijene svoju imovinu. Josipović je težak između tri i pet milijuna kuna, a Bandić između milijun i pol i dva milijuna kuna.

Bandić protiv USKOK-a

Na pitanje žele li se javno ispričati zbog uvreda i podmetanja u kampanji, Josipović je rekao da nije siguran je li Bandića uvrijedio, ali, kako on kaže da je uvrijedio njegovu suprugu, rekao je da joj se ispričava. Naime, Josipović je rekao da se Bandić razveo zbog lakše kupnje stana.

Bandić je pak rekao da se Josipoviću nema zbog čega ispričavati.

Kandidati su komentirali odlazak premijera Sanadera i obojica su se složila da je to bilo neodgovoran potez prema biračima.

Bandić je to pitanje iskoristio kako bi još jednom ponovio Josipovićevu izjavu iz Rijeke da će 'zacrvenjeti Hrvatsku' i optužio Josipovića da je time najavio rušenje Vlade premijerke Jadranke Kosor.

Josipović je replicirao i rekao da je 'i nepismenom u politici jasno je da postoji veza Sanadera i Bandića, da su se nalazili i da postoji plan za rušenje Kosor'.

Josipović nema afera?

O mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a Josipović je rekao da to nije stvar predsjednika, nego toga kako će se stranački lideri složiti.

Što se afera tiče, Josipović tvrdi da ga nije pratila nijedna, a što se tiče presude Trgovačkog suda u slučaju Komercijalne banke i štedionice Zlatica, kaže da je to bio 'civilno-pravni spor' te da njegova vjerodostojnost nije u pitanju.

Bandić je na sučeljavanje donio pismenu presudu i htio je pokazati Josipoviću. 'Obećao sam vam donijeti presudu o ništavnosti vašeg ugovora te da ste 138 tisuća kuna izvukli iz Zlatice. Afere o Milanu Bandiću su izmišljene, a ovdje postoji pravomoćna presuda', tvrdio je Bandić, a Josipović uspješno ignorirao pokušaje da se navede na skliski teren.

Dok je Josipović za dekriminalizaciju droga, ali nije za legalizaciju, Bandić se protivi i jednom i drugom. Što se tiče umjetne oplodnje, obojica kandidata slažu se da je to stvar osobnog izbora, a razišli su se na pitanju abortusa. Josipović odluku prepušta ženi, a Bandić bi abortus dopustio samo u znanstvene svrhe.

Dvojac je trebao navesti pet osoba iz ovog i prošlog stoljeća kojima se dive. Zanimljivo je da je Josipović među velikim brojem trofejnih hrvatskih sportaša naveo slovenskog gimnastičara Miroslava Cerara. Iz područja znanosti izdvojio je kemičarku Marie Curie, iz područja umjetnosti ruskog skladatelja Igora Stravinskog, a u politici su mu uzori Franjo Tuđman i Ivica Račan.

Bandić je također naveo Tuđmana i Račana, ali i Willija Brandta. Od sportaša je izdvojio Dražena Petrovića i Michaela Jordana.

Uvijek sporno pitanje dvostrukog prava glasa ponovno je pokazalo razlike između kandidata. Josipović je za dopunsko pravo glasa, a Bandić je za dvostruko. 'Manjine su ukras hrvatske demokracije', kaže Milan. Josipović dodaje da 'imamo sjajan Zakon o nacionalnim manjinama, no praksa nije tako sjajna'.

Križ ili petokraka?

Bandić kaže da je za njega križ, tj. raspelo znak vjere i ljubavi. Za petokraku pak kaže da je bila dobro zamišljena, ali je loše završila. 'Pod tim su se simbolom radili brojni zločini', kaže.

Za Josipovića, deklariranog agnostika, križ je znak vjerskih sloboda i vjerski simbol koji treba poštivati: 'Petokraka je simbol antifašizma. Nije ukaljana zločinima. Zločini su se vršili i pod drugim simbolima.'

Oba kandidata se slažu da je potrebno sačuvati 'hrvatsko srebro', tj. zaustaviti rasprodaju zemlje i vode. Bandić kaže da će to biti prva tema o kojoj će razgovarati s Jadrankom Kosor kad dođe na Pantovčak.

'Postoje zakonske odredbe koje sprečavaju tu rasprodaju. Zalažem se za promjenu Ustava koji će kazniti one koji su proveli privatizaciju', kaže Josipović.

Bandić bi, da postane predsjednik, gospodarsku strategiju bazirao na nekoliko točaka: 'Otvaranje novih radnih mjesta, besplatno obrazovanje za mlade, dostojanstvenu starost za umirovljenike i vraćanje digniteta Domovinskog rata.'

Po Josipoviću je najvažnije sanirati negativno nasljeđe iz privatizacije. 'Treba gospodarstvo preobratiti iz uvoznog u izvozno. Mi proizvodimo manje nego prije rata', kaže: 'Treba ukinuti izraz tko je jamio, jamio je. Treba uvesti plati ili vrati.'

Obojica se slažu da treba napraviti reviziju privatizacije banaka.

Mediji u raljama interesnih skupina?

'Ja sam to osjetio u zadnjih tjedan dana na svojoj koži, no državljani ove zemlje neće se dati prevariti. To se taloži već 19 godina', kazao je Bandić, ne pojasnivši na što točno misli.

'Sloboda novinarstva je temelj demokracije, no može biti ugrožena uredničkim pritiskom. Bandić novcem Grada radi svoje novine. Privatizacija medija dovela je do ovisnosti o kapitalu, ne o politici', pojašnjava Josipović.

Registar branitelja

Josipović kaže da branitelji koji su uz njega inzistiraju na tome: 'Nisu svi oni koji su na tom popisu varalice, no mora se razlikovati one koji su radili u logistici od onih s puškom na ramenu.'
Bandić bi, kaže, odluku o objavljivanju registra hrvatskih branitelja prepustio savjetničkom timu.

Kako ujediniti Hrvatsku?

Kako je predsjednik Republike ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, upitani su koliko spremih MIG-ova ima Hrvatska vojska? Josipović misli da ih ima 12, a Bandić je rekao da je prije nekoliko dana razgovarao sa zapovjednikom Kopnene vojske i drugima koji su mu sugerirali da takve podatke ne otkriva zbog državne sigurnosti. Na to se Josipović nasmijao i rekao da su mu ti podaci objavljeni u Narodnim novinama.

Na pitanje kako namjeravaju ujediniti Hrvatsku podijeljenu na crvene i crne, Josipović je rekao da je njegov program 'nove pravednosti' najbolji za to: 'On pokazuje da je korupcija najveće zlo, da je država nepravedna i već imam dobar odaziv na program. Tko bi mu zamjerio da je jednobojan, taj ne zna elementarne političke teze.'

Bandić je ponovno rekao da predsjednik mora moći ujediniti zemlju: 'Ne može predsjednik govoriti da će zacrveniti Hrvatsku, jer jednoumlje nas vraća u sve ono prije 90. godine. Hrvatski državljani trebaju izabrati hrvatske tri boje.'

Josipović: Haški sud je pogriješio!

Na pitanje što kažu na slučajeve neosuđenih srpskih ratnih zločinaca Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, Josipović kaže da je tu Haaški sud pogriješio: 'Nije dobro obavio posao!' Bandić je rekao da je to dokaz da Haški sud ima 'političke spekulacije'.

Komentirajući uvjet Haškog tužiteljstva da se što prije dostave topnički dnevnici, Bandić je rekao da Haag ima selektivan pristup prema agresoru i žrtvi, a Josipović okrivljuje tužiteljstvo koje 'nakon svih dostavljenih dokumenata očito ima optužnicu koja stoji na klimavim nogama'. Vladin pristup u odnosu na topničke dnevnike osudila su obojica kandidata.

Na pitanje srpske protutužbe Hrvatskoj za genocid u Domovinskom ratu, Josipović je rekao da Srbija to radi zbog balansa hrvatske tužbe koja ima zahtjeve da se riješe pitanja nestalih osoba, kazne ratni zločini i vrati kulturno blago.

Bandić: Samo vi svoj engleski furajte!

Bandić je tu našao prostor za napad na Josipovića te kaže da u hrvatskoj tužbi nisu navedeni logori u Srbiji. Josipović, koji tvrdi da je sudjelovao u pisanju hrvatske tužbe protiv Srbije, kaže da je 20 stranica, od 2.500, posvećeno logorima u Subotici, Belom Manastiru... 'Presuda je na vrlo sofisticiranom engleskom jeziku, pa zato niste mogli shvatiti da se radi o logorima', spustio je Josipović Bandiću, a on na to odgovorio: 'Samo vi svoj engleski furajte!'

Civilno društvo

'Ja sam aktivni član nekih udruga. Te udruge civilnog društva su dragocjene. One su korektiv vlasti i upotpunjavaju hrvatske institucije', tvrdi Josipović.

Bandić je pak istaknuo da je u posljednjih deset godina u Zagrebu izvanredno surađivao sa svim civilnim udrugama: 'To je jamstvo da ću i kao predsjednik nastaviti tu praksu.'

Koliko volite vlast?

'Ja bih izbjegao riječ vlast. Ja vlast, kako ste rekli, gledam kao služenje javnom dobru. To radim deset godina i to mi predstavlja zadovoljstvo. Tako ću idućih deset služiti građanima ove zemlje', kaže Bandić. I Josipović se slaže da je vlast služenje.

Kandidati su uputili i posljednju poruku biračima prije nego što u ponoć započne predizborna šutnja. Svoje parole izrecitirali su u jednom dahu.

Josipović je poručio: 'Želim Hrvatsku koja je dom ljudskih prava u kojoj svatko može živjeti od svoje plaće i mirovine, u kojoj svatko ima mogućnost obrazovati se. Najavljujem oštru i beskompromisnu borbu protiv korupcije. Izađite na izbore i glasajte za Hrvatsku koja je majka, a ne maćeha.'

Bandić je pak izrekao gotovo iste fraze koje govori u svojoj TV reklami: 'U nedjelju je velika odluka. Odlučujemo o svojoj sudbini. Recite 'ne' jednoumlju i crvenoj Hrvatskoj, recite 'da' Lijepoj Našoj crvenoj, bijeloj i plavoj. Odgovornost je na svima vama. Izađite i izaberite čovjeka, a ne stranku. Pobijedimo zajedno za svoju ponosnu i jedinu Hrvatsku!'

Dvojica potencijalnih predsjednika po završetku sučeljavanja stisnuli su si ruke, no na voditeljevu inicijativu.