ZAGREBAČKA KASA

Bandić i Čović gube milijardu kuna

06.07.2009 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon što se sredinom srpnja smanji zagrebački proračun sa osam na 7,5 milijardi kuna, sljedeća "gorka" pilula Milanu Bandiću bit će smanjenje proračuna Zagrebačkog holdinga, vjerojatno za dodatnih 500 milijuna kuna

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović potvrdio je da započinju pripreme kako bi se rebalansirao proračun tvrtke, piše Poslovni dnevnik

"Morat ćemo smanjiti plan poslovanja između pet i 10 posto", rekao je Čović. Prihodi Zg holdinga su ove godine bili planirani na 5,37 milijardi kuna, no Čović je potvrdio kako ih neće moći ostvariti.

Milan Bandić i Ivo Čović u srpnju će tako izgubiti milijardu kuna, a s obzirom na to da ne planiraju smanjivati plaće i socijalna davanja, a kroz prvih pet mjeseci nisu ostvarene uštede na materijalnim troškovima, rezat će se investicije i svi dobavljači i izvođači mogu očekivati produžene rokove plaćanja.

"Nećemo zaustaviti investicijski ciklus i dizati cijene usluga", rekao je Milan Bandić upitan kako planira riješiti neugodnu financijsku situaciju.

Bandić kočioničar

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dosad je kao jedini članSkupštine Zagrebačkog holdinga bio glavna kočnica rezanju investicija.Štoviše, Bandić je obično nalagao njihovo povećanje.RebalansZagrebačkog holdinga ovoga se puta planira provesti nakon što seprovede dogovor da gradonačelnik više neće biti jedini član SkupštineZg Holdinga.

Odmah zatim je dodao: "Svjesni smo da je to u domeni mađioničara". Kako planira provesti svoj naum, nije rekao.

Nakon započetih konzultacija s pročelnicima, tek bi se ovaj tjedan mogli nazrijeti prvi obrisi prijedloga rebalansa koji mora biti predložen Skupštini do sjednice 15. srpnja.

Izvori iz gradske uprave uvjeravaju kako će se ipak morati rezati investicije u građevinske objekte. Grad je na kraju svibnja bio u deficitu od 152 milijuna kuna. Podbacili su gotovo svi prihodi, osim poreza na dohodak, dok su rashodi bili u okviru planiranih, dakle nije bilo ušteda.

Pad poreza i prireza tek se očekuje jer se do svibnja nije osjetio efekt smanjenja plaća u državnom i javnom sektoru. Osim toga u Gradu se moraju ostvariti uštede od 200 milijuna kuna za provedbu antirecesijskih mjera. Iako je u proračunu i planirano zaduženje od čak 200 milijuna kuna, i u Zagrebu ne vjeruju da će Ministarstvo financija odobriti taj iznos zaduženje. Svih 200 milijuna kuna trebalo je ići za gradnju kapitalnih objekata.

Da u proračunu postoji ozbiljan nedostatak novca, svjedoči i podatak prezentiran u izvješću o proračunu na zadnji dan svibnja. Nepodmirene, dospjele obveze iznosile su visokih 447 milijuna kuna, od čega samo u uredu za graditeljstvo nepodmireni dug iznosi 300 milijuna kuna.

Nedospjele obveze po već potpisanim ugovorima iznose dodatnih dvije milijarde kuna. I to uz rokove plaćanja od 180 dana. Iako su se ugovori od ove godine trebali početi potpisivati s rokovima od 90 dana, za sve veće projekte ići će se ponovno na šest mjeseci i tako već opteretiti proračun za 2010. godinu.

Upitno je kad će IGH platiti 40 mil. eura za Zagrepčanku - Čović, Bandić i Jure Radić (IGH)

Smanjenje zagrebačkog proračuna imat će izravne posljedice na likvidnost Zagrebačkog holdinga čiji prihodi su ionako ugroženi neprodajom stanova u Sesvetama za gotovo 200 milijuna kuna te padom prodaje usluge građanima od pet posto.

Iz zagrebačkog proračuna u proračun Zg holdinga ove se godine trebala prenijeti 2,1 milijarda po raznim obvezama i subvencijama.

"Kad u Gradu budu odlučivali hoće li isplatiti plaće i pomoći ili nama platiti izvedene radove, rate za kupljene stanove u Sesvetama i izgrađene škole i vrtiće, jasno je da ćemo mi biti ostavljeni na čekanju.

Tako ćemo i mi morati kasniti s plaćanjem", kaže izvor iz Holdinga. Velik udar na likvidnost doći će Zagrebačkom holdingu jer IGH gotovo sigurno neće platiti preostalih 40 milijuna eura za idealnu polovicu zemljišta Zagrepčanke. Očekuje se i pad prihoda svih tržišnih podružnica Zg holdinga poput Velesajma, Robnih terminala, Autobusnoga kolodvora.

Čović će ići na rezanje investicija kako ne bi godinu završio u gubitku od čak pola milijarde kuna. Planira poništiti natječaj za gradnju stanova u Podbrežju, ne planira ove godine potpisati nijedan ugovor s gradom o gradnji novih vrtića i škola, neće biti novca ni za novih 60 niskopodnih tramvaja, gradnju žičare, Zelene tržnice, garaže u bolnici Sv. Duh.