KONJI, LISICE I KOKOŠI

Bandić - feniks na trećem putu

06.12.2010 u 11:57

Bionic
Reading

Pukovnik ili pokojnik, govorilo se za Milana Bandića nakon što nije odolio zovu Pantovčaka i krenuo u pohod na Predsjedničke dvore. Premda je bitku izgubio i pukovnik nije postao, Bandić se ipak nada da će bar još jednom opet biti feniks čija se crvena boja, doduše, ponešto oljuštila, ali zlatne još uvijek ima

No i to je, po mišljenju Milana Bandića, dovoljno da kao konj udari po trećem putu uzorati cijelu Hrvatsku ne bi li plug dovezao do Sabora.

'Mnogi pokojnici misle da se mogu vratiti u svijet živih', kaže politički analitičar Ivan Grdešić, no 'to što Bandić misli da ima politički kapital u obliku onih 900 tisuća glasova iz drugog kruga predsjedničkih izbora, nisu to njegovi glasovi, nego rezultat jednog specifičnog trenutka tih izbora i to je mrtav kapital'.

'Osim toga, želi li ravnopravnu bitku, teško to može sam', smatra Grdešić, upozoravajući da na nacionalnoj razini nikada dosad netko sa strane, osim ako nije bio s nekim na listi, nije uspio ući u Sabor. Naime, ono što vrijedi na lokalnoj razini, nije isto na nacionalnoj razini.

No, smatra da bi 'Bandić najviše problema svojom kandidaturom na parlamentarnim izborima izazvao HDZ-u, ali da je teško reći kakve su mu šanse jer se iza njega, usprkos dosadašnjim pobjedama na gradonačelničkim izborima i svojevrsne slike uspjeha, sada ipak nalaze izgubljeni predsjednički izbori, a nije on više ni predstavnik socijalne demokracije'.

Bandić se, doduše, uhvatio ideje 'trećeg puta', no Grdešić smatra da je 's obzirom na to da se te ideje drži i HSLS', a njime maše i bivši predsjednik Stipe Mesić, 'ta ideja potrošena'. Štoviše, 'ta je ideja, najblaže rečeno, nefunkcionalna i s obzirom na dvije snažne političke grupacije' koje postoje u hrvatskom političkom sustavu.

POTROŠENA IDEJA TREĆEG PUTA

Na pitanje je li moguće u nekoj suludoj fantaziji ili noćnoj mori, kako za koga, doživjeti sjedinjenje svih tih trećih putova u jednom, Grdešić kaže da 'ne zna, ali i da se u tu vrstu političkog science fictiona ne bi ni upuštao'.

Da Bandić ipak 'nije pokojnik, ali mu je imidž narušen gubitkom predsjedničkih izbora', smatra politički analitičar Ivan Rimac. Podsjeća na Bandićev dosadašnji rad, koji je bio uspješan, čime je odavao dojam pobjednika, ali je došlo do razlaza sa SDP-om i gubitka predsjedničkih izbora'.

Govoriti o njegovom ulasku u Sabor je relativno, smatra Rimac, koji također kaže da bi Bandiću trebala lista s politički atraktivnim kandidatima. Premda i on ističe da birači različito gledaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, drži da glasovi koje je Bandić dobio u na predsjedničkim izborima nisu mrtav kapital te da njihova aktivacija nije isključena.

S druge je strane 'situacija u kojoj se nalazi zagrebački gradonačelnik sa snažnom oporbom, jasno je da se Bandić zbog nje osjeća mora osjećati nelagodno i traži izlaz', kaže Rimac.

No treći put kojim Bandić kani krenuti izgubit će svaki smisao jer se sad već previše njih u njega zaklinje, na što upozorava i Rimac. Podsjeća usput na skupinu političara koja se pojavila na lokalnim izborima, ali kaže da 'Kerum i takvi politički likovi mogu i ne moraju imati političkog uspjeha', zaključujući da 'sigurnih opcija nema'.