DJED MRAZ IZ ZAGREBA

Bandić dijeli vozila koja bi išla na otpad

27.08.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić na svojoj ljetnoj turneji Hrvatskom ni u jedan grad nije došao praznih ruku

Za neke od darova potrošena su pozamašna sredstva iz gradske blagajne, drugi su darovi pak bezvrijedni, poput dvaju rabljenih ZET-ovih autobusa koje je Bandić 'velikodušno' poklonio Vukovaru. Autobusi u ZET-ovim knjigama vrijede ravno nula kuna. Ta su vozila bila namijenjena prešanju. Ista je stvar i s paucima Zagrebparkinga koji odlaze u Biograd i Metković, kao i s vatrogasnim vozilom koje je završilo u DVD-u Tisno. Bandić se očito lukavo poigrao zagrebačkim 'smećem' te darivanjem vozila pokupio simpatije diljem Hrvatske.

I dalje se spekulira oko toga koliko košta Bandićevo putešestvije po Hrvatskoj i BiH. No također je bitan podatak kako Bandić imovinu Holdinga dijeli bez da je to poduzeće uopće obavijestio o svojim potezima. 'Holding o tome ne zna ništa. O tome da Bandić dijeli naše autobuse i paukove, doznajemo kao i svi drugi, iz novina', tvrde u vrhu zagrebačke megatvrtke za Jutarnji.hr.

No nisu čelni ljudi zagrebačkih poduzeća jedini koji ne znaju što i kome dijeli gradonačelnik Bandić. Ni njegovi najbliži suradnici o tome ne znaju ništa. Kako tvrde, o tome se eventualno raspravlja na užem kolegiju kojem prisustvuju samo dogradonačelnici i on. Donacije su, prema svemu sudeći, zabranjena tema.

Ured gradonačelnika 2009, kako je predviđeno proračunom Grada Zagreba, za međugradsku suradnju može potrošiti 2,6 milijuna kuna. No mnogi njegovi suradnici slažu se da te donacije često nisu opravdane i korisne. Jedno je pomagati udrugama civilnih invalida, a drugo je sponzorirati koncerte, predavanja stomatologa ili brzopotezne šahovske turnire.

'Općenito smatram da nije dobra praksa da se čovjek jednostavno šeće uokolo i dijeli novac, a to opravdava plemenitošću i humanitarnim radom. Smatram da treba napraviti kriterije po kojima ćemo pomagati drugim gradovima. Sigurno gradnja vodoskoka u Kninu nije nužna investicija, nego se taj novac može mnogo pametnije investirati u, primjerice, vukovarsku industriju', istaknula je Morana Paliković-Gruden.

Donacije Grada Zagreba
Sarajevo - 700.000 kuna - teniski tereni
Šibenik - 350.000 kuna - donacija za šibensku biskupiju za podmirenje troškova financiranja rekonstrukcije broda Zaveslaj
Zadar - 70.000 kuna - darovano zadarskoj nadbiskupiji za financiranje radova na uređenju sakralnog prostora crkve
Mostar - 100.000 kuna - darovano Croatiastudiju i Zamaku iz Metkoviću, zbog podmirenja troškova Andrea Bocellija u Međugorju
Metković - 60.000 kuna - darovano metkovićkim lađarima
Split - 150.000 kuna - darovano splitskom HNK za Marulićeve dane
Knin - 100.000 kuna - za desetu obljetnicu Oluje
Dubrovnik - pokroviteljstvo za međunarodno predavanje dvojice stomatologa 4. i 5. rujna
Nin - uređenje Trga Kneza Višeslava, oko pola milijuna kuna
Mljet - 100.000 kuna za financiranje Mljetskog kulturnog ljeta (dobio Đelo Jusić za svoju tvrtku Adria Ton)

Donacije Zagrebačkog holdinga
Poreč – 6.000 kuna - natjecanje škola u tenisu
Daruvar – 9.000 kuna - škola rukometa 4. ždralov kup
Rovišće – 5.000 kuna - brzopotezni šahovski serijal gospodari mjeseca
Senj - 10.000 kuna - sportski vikend ženskog rukometnog kluba
Hum - 10.000 kuna - šesti prijateljski biciklizam
Karlovac - 10.000 kuna - priprema natjecanja u kickboxingu
Osijek - Gradski radio Osijek - 20.000 kuna
Mljet - Mljetsko kulturno ljeto - 10.000 kuna
Baška - hortikulturni radovi - 25.000 kuna