NAGRADA I GUBITAŠIMA

Bandić časti: Radnicima Zagrebačkog holdinga 3500 kuna za Božić, 616 kuna više nego lani

07.12.2018 u 12:18

Bionic
Reading

Radnici Zagrebačkog holdinga (ZGH) dobit će 616 kuna više nego lani za Božić. No ovaj put to neće biti božićnica, već prigodna novčana nagrada i iznosit će 3500 kuna. Dogovoreno je to na ovotjednom sastanku sindikata ZGH i gradonačelnika Milana Bandića

Do izmjene Kolektivnog ugovora došlo je zbog promjene Pravilnika o porezu na dohodak, kojim je poslodavcima omogućeno da, osim naknade za regres, uz božićnicu do 2500 kuna mogu neoporezivo isplatiti dodatnih pet tisuća kuna kao neki oblik nagrađivanja.

Tako će radnici Holdinga uz regres za godišnji odmor, koji su primili ljetos u visini od 2884 kune, sada dobiti nagradu od 3500 kuna.

Među onima koji će biti nagrađeni su i zaposlenici ZET-a i Zagrebačkog velesajma, koji od početka godine nisu više dio ZGH, već su samostalna trgovačka društva. Iako su obje tvrtke 2017. završile u debelom minusu, a ni rezultati za prvih šest mjeseci 2018. godine ne pokazuju izlazak iz 'crvene zone', nagrada će sjesti i na njihov račun 20. prosinca.

ZET je, podsjetimo, prvih šest mjeseci 2018. godine imao minus od 53,8 milijuna kuna, a ZV od 3,2 milijuna kuna. Vjerojatno nagrada slijedi jer je gubitak manji nego u istom razdoblju godinu ranije. No da je u pitanju kakva privatna tvrtka, teško da bi došlo do nje.

  • +6
ZET Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Božićnice i regresi proteklih godina bili su predmetom spora između sindikata i Gradske uprave jer je nakon dvogodišnjeg moratorija, u kojem su sindikati pristali na smanjenje istih do neoporezivog dijela od 2500 kuna, u 2016. godini trebalo ponovno isplatiti pun iznos regresa i božićnice od po 2884 kune.

Bandić je, međutim, odlučio da božićnica ne može biti tolika jer su zaposlenici Gradske uprave dobivali za obje stavke 2500 kuna. Sindikati su najavili tužbe, a na kraju je sve popeglano na način da je Grad ipak poštovao potpisano.