PSIHIJATRIJA JANKOMIR

Bandić bolnici uzeo 10,8 milijuna eura, a odjele nije sagradio

23.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Psihijatrijska bolnica u Jankomiru darovala je Gradu Zagrebu prije tri godine zemljište vrijedno 10,8 milijuna eura. Zauzvrat su trebali dobiti tri nova objekta. Do danas ih nisu dobili. Jučer su trebali darovati još jedno zemljište, vrijedno dva milijuna eura. Bandićev plan, kojim se, čini se, pogoduje privatnom investitoru, osujetila je Gradska skupština

Da je sve išlo po planu, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan u Jankomiru jučer bi Gradu Zagrebu darovala 10.000 m2 zemljišta, vrijednog dva milijuna eura. Međutim, da ima nešto sumnjivo u priči o darivanju, upozorila je Morana Paliković (HNS), podržao ju je SDP i Bandićev plan je miniran na Skupštini. Iznerviran time što su njegovi prijedlozi prošli skupštinske odbore, ali ne i usaglašavanje na dnevnom redu Skupštine, gradonačelnik je povukao svoje odluke pa se o darovanju zemljišta nije niti raspravljalo.

Još u studenome 2007. godine Grad je od bolnice zatražio zahtjev za predaju građevinskog zemljišta bez naknade, ukupne površine 100.139 m2, koje prema GUP-u ima namjenu D (javna i društvena namjena), D4 (predškolski objekti), M (stambena i druga namjena) te izgradnja prometnica.

Kako su potrebe bolnice davno prerasle njeno sadašnje stanje, na Psihijatriji su željeli izgraditi tri nova objekta: Odjel 6, Odjel 3 i Nabavno-skladišni objekt. Gradu su, doznajemo, ponudili dvije varijante: kupovinu zemljišta po tržišnoj cijeni ili preuzimanje zemljišta bez naknade uz obvezu da će Grad izgraditi planirane odjele.

Bandić je pristao na drugu varijantu, s tim da je u veljači 2008. godine bolnici iz Grada stigao dopis u kojem više ne traži 100.139 m2 već samo 53.840 m2. Upravno vijeće bolnice potkraj ožujka donijelo je odluku kojem Gradu prepušta 53.840 m2uz uvjet da prije bilo kakvog raspolaganja zemljištem Grad preuzme obvezu izgradnje i opremanja Odjela 6 do puštanja u funkciju.

No ova odluka je stavljena van snage navodno zbog toga što Grad nije mogao ishoditi dozvole na zemljištu kojem nije vlasnik. Bolnica je tako Gradu darovala zemljište, a u rujnu im iz je Poglavarstva stigao zaključak po kojem je novac za gradnju Odjela 6 osiguran u proračunu za 2009. i 2010, ali da će se on graditi samo ako uz već predana 53.840 m2 bolnica daruje, bez naknade, još 46.299 m2

Darivanje zemljišta koje je skinuto s današnje sjednice Skupštine trebalo je poslužiti za izgradnju četverotračne ceste, Ulice Antuna Šoljana koja prolazi pored bolnice, i u tom ništa nema sporno. No ono što bode oči jest to što tvrtka Eurohala pored bolnice planira sagraditi trgovački centar i što je sasvim očito da se cesta gradi za prvenstveno za potrebe centra. S Eurohalom Grad je još u siječnju ove godine sklopio ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

Vlasnik Eurohale je javnosti relativno nepoznati arhitekt Tomislav Radnić, koji je povezan s tvrtkama koje su 2008. godine bile akteri velike zemljišne afere u Resniku. Prema dostupnim podacima, Radnić je trenutno direktor u desetak tvrtki, od kojih dio egzistira, a dio je ugašen. Jedna od njih je i ugašena Nixus gradnja koju je Radnić vodio s Ninom Đondićem.

Đonić je pak prije tri godine tri godine zajedno s Bandićevim prijateljem Darkom Turopoljcem te Josipom Šarkom preko tvrtki Cirostratus Kaktus i Drenovina kupovao jeftino poljoprivredno zemljište u Resniku koje je potom odlukama Gradskog poglavarstva prenamijenjeno u građevinsko.

Na taj je način uprava Milana Bandića omogućila Đoniću Turopoljcu i Šarku zaradu od oko 16 milijuna euraU tri navedene tvrtke koje su bile upletene u aferu Resnik danas je jedini direktor Đondić

Zanimljivo je da je Eurohala osnovana u svibnju 2008. godine, samo dvadesetak dana prije negoli će Grad i bolnica sklopiti ugovor o darovanju bez naknade 53.840 m2 građevinskog zemljišta koje je danas vrijedi 10,8 milijuna eura.

Dvije i pol godine nakon što je potpisan zaključak o prihvaćanju financiranja odjela PB Sveti Ivan, za koji su sredstva osigurana u proračunu Grada Zagreba, bolnica je još uvijek bez svojih odjela, a Bandić izjavljuje da će se sve izgraditi, i to 'novcem iz kohezijskih predpristupnih fondova EU' za koje je Grad prijavio svoje projekte.