REZULTATI ANKETE

Bandić bi mogao ponovno biti gradonačelnik

18.04.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Ime Milana Bandića, kao nezavisnog kandidata za gradonačelnika Zagreba u svibnju iduće godine u prvom krugu redovnih lokalnih izbora, planira zaokružiti većina građana Zagreba. Pokazalo je to istraživanje agencije Vectura provedeno od 2. do 4. srpnja na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika za portal Zagrebancija.com i Jabuku TV

Za Bandića planira glasati 24,07 posto građana, dok je iza njega SDP-ov kandidat Davor Bernardić sa 17,07 posto. Iznenađujuće mali broj glasova dobiva Josip Kregar kao nezavisni kandidat. Naime, dosad je Kregar bio veoma blizu Bandiću i Bernardiću, nekada čak i ispred obojice, no po novim rezultatima Kregar dobiva tek 10,5 posto podrške, piše portal Zagrebancija

Novi predsjednik HDZ-a Zagreb, Ante Zvonimir Golem, ima podršku od samo 6,24 posto birača, što je čak devet posto manje nego što HDZ ima po trenutačnom rejtingu za izbore za Skupštinu. Naime, većina glasača HDZ-a i dalje, kao i prijašnjih godina, kandidata te stranke ne smatra relevantnim i svoj glas daje Milanu Bandiću čija nezavisna lista u utrci za Skupštinu broji 6,13 posto podrške, puno manje od njegovog rejtinga za gradonačelnika.

Potencijalni kandidat HSLS-a i HSS-a za gradonačelnika Zagreba, Vladimir Ferdelji, ima 4,6 posto potpore birača, a Tatjana Holjevac koja je već najavila svoju kandidaturu 4,27 posto.


Zanimljivo je da je čak 27,68 posto ispitanika odgovorilo da ne zna još za koga će glasovati u svibnju na nadolazećim izborima.
Što se tiče izbora za novi saziv Skupštine, izgleda kako Kukuriku koalicija u Zagrebu (SDP - HNS - HSU) dobiva daleko najviše glasova, 36,98 posto. Kada bi zaista dobili taj zbroj glasova, on bi im bio dovoljan za stvaranje vladajuće većine u Skupštini. Naime, izborni prag od pet posto prošlo bi tek pet opcija koje bi zajedno imale manji postotak od Kukuriku koalicije. Ovome se može dodati i činjenica kako je možebitna lista Josipa Kregar vrlo blizu prelaska praga (na 4,92 posto) s kojom bi oni vrlo lako koalirali.

Za HDZ u ovom trenutku bi glasalo 15 posto građana. Treća politička opcija u ovom trenutku je koalicija HSLS-a, HSS-a i Vladimira Ferdeljija za koju danas planira glasovati 7,77 posto građana. Hrvatski laburisti u Zagrebu danas imaju podršku od 6,78 posto građana.

Milan Bandić sa svojom listom dobiva 6,13 posto i zadnji je koji prelazi prag. Tatjana Holjevac bilježi 3,83 posto, a za neku drugu opciju planira glasati 18,6 posto građana.