NOVI SKANDAL U HOLDINGU

Bandić 300 milijuna eura potrošio mimo dogovora

12.12.2009 u 09:59

Bionic
Reading

Manje od pet milijuna eura – od ukupno 300 milijuna koliko se Zagrebački holding zadužio plasiravši obveznice na luksemburškoj burzi – potrošeno je namjenski. Naime, Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Dragan Kovačević, Slavko Kojić i Mato Crkvenac u srpnju 2007. godine, na dan izdavanja obveznica u londonskom sjedištu Deutsche Banka, bankarima i ulagačima obećali su da će 300 milijuna potrošiti na proširenje plinske i obnovu vodoospkrbne mreže

Međutim, za to su izdvojili samo 4,8 milijuna eura, a ostali novac potrošili su na kupovinu zemljišta, plaćanje dugova, gradnju vrtića, plaće u Holdingu i promašeni projekt stanogradnje u Sesvetama.

Sve je to vidljivo iz tajnog dokumenta Holdinga, sastavljenog u rujnu 2009. godine, kojim je uprava komunalne tvrtke pokušala uvjeriti Milana Bandića da se prema Holdingu više ne može ponašati kao prema vreći novca kojoj nema dna. Večernji list posjeduje taj dokument i već je objavio neke njegove dijelove koji se tiču bankrota koji prijeti ZET-u jer Grad Zagreb već godinama ne podmiruje uredno svoje obveze.

'Bandićevi' stanovi u Sesvetama


Tajno izvješće Holdinga pokazuje da je najveći dio novca, čak 127 milijuna eura, potrošen u dvije odvojene operacije spašavanja gradskog proračuna. Naime, krajem 2007. godine u zagrebačkom proračunu nedostajalo je oko 300 milijuna kuna pa su se Bandić i Ljubičić dosjetili da bi Holding mogao novcem od obveznica od Grada otkupiti dva vrijedna zemljišta. Iako je Grad već bio darovao Holdingu zemljište Zagrepčanke, taj ugovor nije nikada proveden, nego je Holding tu parcelu platio 34 milijuna eura, gotovo 20 milijuna eura više nego što je Grad platio 2000. godine. Holding je preuzeo i obvezu Grada da Gredelju plati 92,5 milijuna eura vrijedno zemljište u centru Zagreba.

Tradicionalno vrlo konzervativni ulagači, koji na svjetskim burzama investiraju u obveznice, zasigurno Holdingu ne bi dali toliki novac da su znali da će se potrošiti na kupnju zemljišta, što se smatra rizičnim ulaganjem. Zbog takve prevare i Zagreb i Holding ubuduće bi mogli imati velikih problema na međunarodnom tržištu kapitala jer veliki ulagači ne opraštaju kockanje svojim novcem. Da stvar bude gora, novac će im trebati već sljedeće godine jer u 2010. ulaze s dugovima od oko milijardu kuna.

Financijska situacija u Holdingu je toliko ozbiljna da prije dva mjeseca nisu mogli dobiti ni 20 milijuna eura revolving kredita. Tvrtka s godišnjim budžetom od oko 4 milijarde kuna i 12 tisuća zaposlenih dobila je zvučan šamar kada joj se ni jedna banka nije javila na natječaj kojim su tražili pozajmicu. Prije samo 3,5 godine kada su, prije izdavanja obveznica, Dragan Kovačević, Slobodan Ljubičić i Slavko Kojić krenuli na road show i tražili ulagače, Holding je stajao toliko dobro da su obveznice razgrabljene u samo nekoliko sati. Štoviše, Delloite, ugledna međunarodna revizorska kuća, tada je iznimno povoljno ocijenila ulaganje u Holding.

Holding je, naime, obveznice emitirao uz kamatu od samo 6 posto, na rok od 10 godina. Međutim, već je 2008. kamate plaćao novcem od obveznica. Godinu dana kasnije, proteklog ljeta, na kamate je potrošeno posljednjih 9,5 mil. eura od obveznica. S više od 40 mil. eura financiran je i projekt socijalnog naselja u Sesvetama za koji se Holding zadužio i dodatnih 900 milijuna kuna, a danas tamo zjape stotine praznih stanova koje nitko ne želi kupiti. Na dan izdavanja obveznica Bandić se čak i naljutio na novinare koji su ga podsjetili da je tvrdio da će obveznicama graditi stanove.

'Sesvete ćemo financirati iz drugih izvora', rekao je tada pred bankarima. Nešto kasnije njegovi su suradnici, puni vjere u tržište kapitala, ustvrdili da glavnicu od 300 milijuna eura nikada neće vratiti, nego će plaćati samo kamate, a dug reprogramirati izdavanjem novih obveznica. No tržište se slomilo i novac se više ne može dobiti tako lako.

A da su čuvali novac, obveznice su prošle godine mogli otkupiti za samo 40 posto vrijednosti i tako umjesto da za osam godina plate 300 milijuna eura, dug su mogli riješiti za samo 120 milijuna.