PREVARA U VARAŽDINU

Banci u zalog za kredit dali 12 prodanih stanova!

16.05.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da su banci davali u zalog stanove koje su već prodali, podignuta je još jedna kaznena prijava protiv čelnika varaždinskog Stanoinga Eduarda Brumena i članice uprave te tvrtke Ivanke Strmečki

Nakon prijava zbog sumnji u muljanja s novcem pričuve više zgrada kojima je upravljao Stanoing, odnosno prodaje stanova koji su bili pod hipotekama, varaždinska policija sada je kazneno prijavila čelnike tvrtke zbog osnovane sumnje da su početkom studenoga prošle godine, prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine za zasnivanje založnog prava na nekretninama prema ugovoru o dugoročnom kreditu s jednom bankom, dali pravo zaloga na nekretninama koje u tom trenutku više nisu bile u vlasništvu Stanoinga jer su ih tijekom 2010. i 2011. godine otkupili i u cijelosti isplatili kupci.

Riječ je o ukupno 12 kupaca, a vrijednost založenih nekretnina procjenjuje se na oko šest milijuna kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, kako su izvijestili iz PU varaždinske, utvrđeno je da su bivši članovi uprave Stanoinga odgađali izdavanje tabularnih isprava temeljem kojih bi stvarni vlasnici mogli upisati pravo vlasništva u zemljišnim knjigama, tako da su mogli prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine odgovornoj osobi banke predočiti zemljišno knjižne izvatke na kojima je kao jedini vlasnik bilo upisano njihovo poduzeće.

Tek nakon što je u zemljišnim knjigama bilo upisano založno pravo u korist banke, svim oštećenim kupcima je izdano očitovanje temeljem kojeg su upisali pravo vlasništva, čime su spriječeni u slobodnom raspolaganju kupljenim nekretninama.

Zbog ovih otkrića odgovorni u Stanoingu, gdje se nastavlja istraga, bit će kazneno prijavljeni za zlouporabu položaja i ovlasti.