STARE ZASLUGE

Banac objasnio tajnu 'veze' između HHO-a i Karamarka

24.08.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Osim posebnog priopćenja za javnost, Hrvatski sabor jučer ipak nije obilježio spomendan i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade pojasnio je da ne želi da se od tog dana radi politička predstava, no iz HDZ-a su mu poručili da se njegova stranka očito srami svoje prošlosti. U takvom stavu pridružio im se i povjesničar Ivo Banac

Govoreći u HRT-ovu Dnevniku 3, Banac je podsjetio da je Vlada trebala primjeniti saborsku odluku, odnosno Zakon o spomendanima i blagdanima koji kaže da se europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima mora obilježiti dostojanstveno.

'Milanović odbio međunarodnu komisiju za Jasenovac'

Banca smo danas priupitali što se to dogodilo sredinom travnja kada su, čini se, odnosi između Milanovića i Banca krenuli na gore.

Banac je pojasnio da su ljudi iz HHO-a tada na sastanku premijeru ponudili ideju da se oformi međunarodna komisija koja će utvrditi stvarno brojčano stanje žrtava u Jasenovcu.

'Milanović za to nije imao razumijevanja i u kontranapadu izložio je svoje viđenje nekih povijesnih događaja poput Bleiburga i niza drugig povijesnih situacija. Sad ću biti malo ciničan, ali Milanović u tome nije baš kompetentan. Cijeli sastanak na kraju je završio ni na čemu', pojasnio je Banac za tportal.

'Namjerno to nisu učinili jer očito imaju problema sa svojim identitetom i sa svojom prošlošću. To je žalosno i za svaku osudu', kazao je Banac u Dnevniku 3.

Partnera u mišljenju Banac je stoga pronašao u HDZ-u, čiji se predsjednik Tomislav Karamarko pojavio na tribini posvećenoj jučerašnjem spomendanu.

'Zašto ne bismo radili s gospodinom Karamarkom? On je jedan od rijetkih hrvatskih političara koji je kao ministar unutarnjih poslova učinio vrlo mnogo za istraživanje komunističkih zločina. Gospodinu Milanoviću smo sredinom travnja ponudili da zajedno radimo na slučaju Jasenovca, odnosno zločina vezanih uz Jasenovac. S njim smo dugo razgovarali, ali smo bili odbijeni i na neki način kažnjeni. Ne može se reći da smo bili pristrani u traženju sugovornika i partnera', pojasnio je Banac 'bliskost' s Karamarkom.

Međutim, ideja spomendana odnosila se jednako i na zločine i žrtve fašizma i komunizma. Upitan zašto se onda samo spominju komunistički zločini, Banac je u Dnevniku 3 kazao: 'Možda je to tako danas, ali činjenica jest da postoji spomen područje Jasenovac koje prima novac iz proračuna za istraživanje ustaških zločina, a planovi za spomen područje Goli otok su još uvijek u planu. Udruga Daksa nije dobila ni jednu lipu od grada Dubrovnika za iskopavanje žrtava Dakse. Mislim da to govori o tome kako neki ne žele da se govori o komunističkim zločinima.'

No činjenica jest da se za Goli otok nije doznalo jučer te da je i za vrijeme HDZ-ove vlade itekako bilo vremena pozabaviti se spomen-područjem, ali i dostojno obilježiti ostala stratišta. 'HDZ je napravio niz pogrešaka u nekim istim stvarima, kao i nova vlada. No ovi sada imaju priliku, ako to žele, napraviti otklon od svoje komunističke prošlosti', pojasnio je Banac za tportal.