otvaranje granica

Baltičke zemlje planiraju napraviti 'putni balon' unutar EU-a

06.05.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Latvija, Litva i Estonija otvorit će granice za putovanja svojih građana između te tri države 15. svibnja i tako stvoriti baltički 'putni balon' unutar Europske unije u sklopu ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije, rekli su u srijedu njihovi premijeri

Baltičko putno područje bit će prvo takve vrste u Uniji. Većina zemalja članica EU-a ograničila je ulazak onima koji nisu njezini građani i uvela karantenu za one koji uđu u zemlju u jeku pandemije koronavirusa.

'Složili smo se da su sve tri baltičke države suzbile širenje koronavirusa i međusobno vjerujemo zdravstvenim sustavima', napisao je u objavi na Facebooku litavski premijer Saulius Skvernlis.

'Počevši od 15. svibnja, uklanjamo sva ograničenja za građane Litve, Latvije i Estonije koji putuju između baltičkih zemalja'. Ljudi koji dolaze u tu regiju iz drugih zemalja morat će u samoizolaciju na 14 dana, dodao je.

Europska komisija je preporučila koordinirano ukidanje unutarnjih graničnih kontrola među svim državama članicama kada epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća, priopćio je ured Komisije u Litvi.

Potezi u svrhu selektivnog otvaranja granica poduzimaju se posvuda. Australija i Novi Zeland također rade na ponovnoj uspostavi međusobnih putovanja.

Litva, Latvija i Estonija, međusobni veliki trgovinski partneri, također poduzimaju oprezne korake za otvaranje svojih gospodarstava nakon restriktivnih mjera uvedenih zbog lokalnih epidemija koronavirusa.

Ta je regija dio EU-a od 2004. i šengenske zone od 2007. Estonija i Litva zatvorile su svoje granice tijekom epidemije i sve su tri zemlje uvele obavezne karantene za svakoga tko uđe iz razloga koji nije poslovne prirode.

U međuvremenu je usporio rast broja oboljelih od covida-19 i nijedna od te tri zemlje nije imala više od pet novih slučajeva u utorak. Od početka pandemije Litva je zabilježila 48 smrtnih slučajeva, Latvija 17 a Estonija 55.