MLADIĆ IZA REŠETAKA

Balkanski koljač udarna vijest u Njemačkoj

26.05.2011 u 17:09

Bionic
Reading

Uhićenje Ratka Mladića glavna je vijest i u svim njemačkim medijima, koji naglašavaju da će sada pravdi biti konačno priveden i najgori od svih koji su u Haagu optuženi za ratne zločine u ratovima nakon raspada Jugoslavije

'Koljač iz Srebrenice' opis je koji za uhićenog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića koristi tjednik Der Spiegel. U svom online izdanju Der Spiegel naglašava da je Mladić dugi niz godina bio u bijegu od pravde, pa ga je i njegova rodbina pokušala pred srbijanskim sudom proglasiti mrtvim, što im nije uspjelo.

Der Spiegel podsjeća i na analizu koju je 2009. objavila njihova dugogodišnje dopisnica iz Beograda Renate Flottau, pod naslovom 'Slavlje sve do hapšenja'. U svom tekstu Flottau ističe da je Mladić pravdi bježao predugo, 'vodeći ugodan umirovljenički život između Srbije i Bosne'.

Izvjestiteljica Der Spiegela ne propušta spomenuti da je Mladić u svom bijegu imao mnoge pomagače, 'ratne drugove, neke lojalne političare, ali i bogate beogradske poduzetnike koji su ga štitili'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podsjeća da je Mladić 'bio u bijegu više od 15 godina' te da je njegovo 'dugo traženo uhićenje bilo jedan od najvažnijih uvjeta koje je Beograd morao ispuniti za približavanje Europskoj uniji'. FAZ podsjeća da se Mladića tereti za smrt 8.000 Bošnjaka u Srebrenici, kao i za dugogodišnju opsadu Sarajeva te etničko čišćenje.

Süddeutsche Zeitung podsjeća da je Srebrenica 'jedan od najgorih zločina nakon kraja Drugog svjetskog rata', jer 'dok je Mladić nazdravljao šljivovicom u društvu poniženog komandanata nizozemskih plavih kaciga, srpske snage su već vodile zarobljene prema mjestima egzekucije'. U tekstu se naglašava da mnogi Srbi Mladića i danas smatraju nacionalnim herojem.

Die Zeit spominje kako je uhićenje službeno objavio predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da bi konačno pojavljivanje Ratka Mladića u Haagu 'trebalo pomoći pomirenju'. Najbombastičniji naslov, naravno, ima populistički tabloid Bild, koji glasi 'Balkanski koljač već na putu za tribunal za ratne zločine', a u tekstu se sa skepsom podsjeća kako je Srbija godinama tvrdila da ne zna gdje se Mladić nalazi. Bild se također pita hoće li Mladićevo izručenje Haagu otvoriti Srbiji vrata Europske unije.