REGIONALNE INTEGRACIJE

Balkanski forum mladih u Kragujevcu

20.02.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Prvi Balkanski forum mladih – petodnevna je internacionalna konferencija u organizaciji kragujevačkog Centra za informiranje i edukaciju i bit će održana od 4. do 9. travnja 2012. u hotelu Sumarice u Kragujevcu u Srbiji

Konferencija je namijenjena studentima završnih godina fakulteta, a osim mladih iz Srbije, sudjelovat će i njihovi vršnjaci iz susjednih zemalja. Kroz interaktivna predavanja, okrugle stolove i diskusije, sudionici će imati priliku da se informiraju i polemiziraju o vrlo aktualnoj temi – regionalnim integracijama.

Balkanski forum mladih pokrenut je u namjeri da se kod mladih iz regije probudi svijest o značaju i nužnosti regionalne suradnje i da se kroz međusobno upoznavanje i interakciju otklone mnogobrojne predrasude. Stoga su za temu konferencije izabrane upravo regionalne integracije. Ograničeni politički utjecaj i ekonomska moć pojedinačnih zemalja sugeriraju neophodnost daljnjeg povezivanja i zajedničko uključivanje u globalne tokove.

Prema riječima Lava Odorovića, koordinatora projekta Balkanski forum mladih, regionalne inicijative za snažniju i bržu integraciju nedovoljno uključuju mlade ljude koji će biti subjekti, ali i objekti tih integracija u neposrednoj budućnost.

'Razvijanjem svijesti 100 studenata godina osnovnih i master studija iz zemalja u okruženju koji će sudjelovati na konferenciji, pokušat ćemo direktno utjecati na stvaranje jezgri budućeg građanskog društva. Mladi ljudi koji će u travnju boraviti u Kragujevcu, bit će nositelji procesa integracija i suradnje u regiji, što je neophodno kako bi se ova regija nastavljala razvijati', rekao je Odrović.

Program konferencije će se sastojati od pet ključnih dijelova, odnosno predavanja, radionica, studija slučaja i okruglih stolova. Posebno interesantni bit će zadnja dva dana konferencije kada će delegati biti podijeljeni u šest odbora, u okviru kojih će se voditi diskusije, predlagati rješenja i formulirati rezolucije vezane za određene probleme u regiji. Rezolucije koje dobiju podršku najvećeg broja delegata bit će poslane parlamentima zemalja u regiji.

Koordinator projekta Lav Odrović naglašava da očekuje da će za vrijeme petodnevne konferencije mladi iz regije formirati zajedničke stavove o trenutno važnim pitanjima o kojima se već dugo vodi polemika na najvišim državnim nivoima.

Značajnu podršku Forumu dao je i Ekonomski fakultet u Kragujevcu, a među predavačima s Georgetown-a očekuje se dolazak i profesora Sama Potolicchija, međunarodno priznatog eksperta za teme integracija.

Konferencija je za sve sudionike besplatna, a podnošenje prijava otvoreno je od ponedjeljka 13. veljače 2012. i vrši se putem interneta. Više informacija o seminaru možete pronaći na web stranici http://www.balkanyouthforum.org.