grupno mjerenje težine

Balabanić Mavrović: 'Kad djeca znaju da slijedi vaganje, izgladnjuju se i bježe iz škole'

23.09.2021 u 23:01

Bionic
Reading

Je li odzvonilo grupnom vaganju na satovima tjelesnog u školama koje je za mnoge učenike veliki stres? Kako bi se spriječilo posramljivanje i moguća diskriminacija početkom školske godine krenula inicijativa da se grupno vaganje pretvori u individualno. Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili - za sve škole stižu nove upute

Visina i težina pred svima. Bilo da je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi, nekim učenicima grupno vaganje izaziva stres, sram i povod je za diskriminaciju.

''Otpor postoji, ali ja uglavnom u zadnje vrijeme dajem učenicima da to obave kod kuće da ne bude nekih neugodnih situacija. Ne zbog mene, nego zbog njih. Taj dio u tom smislu preskočimo'', rekao je za RTL Orest Žunković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Graditeljskoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Da grupno postane individualno - Inicijativa je koja je pokrenuta prošli tjedan. Pisali su Ministarstvu i Gradskom uredu. Kažu, s početkom ove godine stiglo im je puno upita.

''Djeca kada znaju da taj tjedan slijedi grupno vaganje, izbjegavaju ići u školu ili bježe iz škole, kažu da ih boli trbuh, da ih boli glava ili ukoliko znaju da je za 7 dana to vaganje, onda tih 7 dana smanjeno jedu, drže drastične dijete, izgladnjuju se i na taj način ugrožavaju svoje zdravlje'', rekla je voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA, Jelena Balabanić Mavrović.

Iako se u većini škola učenici mjere pojedinačno, još postoje škole gdje se to radi pred svima. Za njih stručnjaci imaju poruku.