DRUGA STRANA MEDALJE

Baku ugošćuje Euroviziju dok vlast hapsi oporbu

26.05.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Azerbajdžan se u subotu priprema za završnicu Eurovizije u prijestolnici Bakuu koji se svojski potrudio da pred više od sto milijuna televizijskih gledatelja dostojno predstavi zemlju, dok vlast uhićuje desetke pripadnika oporbe

Veoma popularno glazbeno natjecanje je najveći događaj dosad organiziran u toj bivšoj sovjetskoj republici s režimom koji u inozemstvu kritiziraju zbog nepoštivanja ljudskih prava.

Svečano ozračje u petak su pokvarila nova uhićenja više desetaka pripadnika oporbe koji su pokušavali organizirati mirne prosvjede, tražeći poštene izbore i slobodu okupljanja.

'Više od 60 osoba je uhićeno' a 'desetak je ozlijeđeno', priopćilo je Javno vijeće, oporbeni pokret.

Vlast pak ističe da oporba može izražavati svoje mišljenje sve dok ne krši zakon. Radiotelevizija Europske unije koja organizira natjecanje smatra pak da je riječ o nepolitičkom događaju.

Dvadeset šest finalista natjecat će se u subotu navečer u Kristalnoj palači na obali Kaspijskog jezera izgrađenoj u rekordnom vremenu upravo za tu prigodu.

Najviše izgleda za pobjedu imaju predstavnice Rusije 'Buranovske babuške', skupina postarijih žena iz sela na Volgi koje u svom nastupu pjevaju na engleskom, ruskom i udmurtskom (jezik tog područja srodan ugrofinskoj skupini), švedska pjevačica Lorren, 76-godišnji britanski pjevač Engelbert Humperdinck, te irski blizanci Jedward s neobičnom frizurom.

Događaj je ponajprije ispit za predsjednika Ilhama Alijeva koji je 2003. na toj dužnosti naslijedio oca Gajdara Alijeva.