TATIN SIN

Bakir Izetbegović ide na sve ili ništa

20.04.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Bakir Izetbegović, sadašnji potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA), najavio je kako će se povući iz članstva u njoj ne bude li na predstojećem kongresu izabran za predsjednika.

"Ili ću u cijelosti preuzeti odgovornost za ono što radim ili ću se potpuno osloboditi te odgovornosti. Ne bih bio više spreman raditi nešto na pola", izjavio je Izetbegović kako ga u ponedjeljak citira "Dnevni avaz".

Sin pokojnog utemeljitelja SDA Alije Izetbegovića, koji se ujedno smatra jednim od najutjecajnijih bošnjačkih političara u BiH, potvrdio je kako se priprema suprotstaviti sadašnjem predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću i kandidirati se za njegova nasljednika.

Unutar SDA već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo Tihićevom politikom i procjenama stanja u zemlji a posebice njegovim sudjelovanjem u pregovorima s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem

Otvorenu potporu Izetbegovićevoj kandidaturi iznio je i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić

Uz Bakira Izetbegovića isticanje kandidature za predsjednika stranke najavio je i drugi dopredsjednik Adnan Terzić

Ovaj nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH ocijenio je kako se ne smije dopustiti da se stranka opredjeljuje između Tihića i Izetbegovića.

"SDA kao najveći pokret ne može sebi dopustiti luksuz postojanja struja koje o ključnim stvarima imaju dijametralno suprotne poglede", kazao je Terzić u razgovoru koji su u ponedjeljak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Ustvrdio je i da SDA zapravo pasivno promatra što se zbiva u zemlji za što je neizravno optužio Tihića budući da on u cijelosti kontrolira djelovanje stranke.