DUGOVALA ZA OTPAD

Baka završila u zatvoru zbog nepoštivanja suda

25.10.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Da neodazivanje sudu može imati teške posljedice, osvjedočila se 72-godišnja Minka Maltarić koja je zbog neplaćanja kazne od tisuću kuna za neposluh suda nedavno provela pet dana u zatvoru

Minka živi samo od 1200 kuna socijalne pomoći zajedno sa sinom Slavkom u Cvetlinu, malom mjestu u Varaždinskoj županiji nedaleko od hrvatsko-slovenske granice. Bez obzira na to, obveznik je plaćanja komunalnih usluga ivanečkoj tvrtki Ivkom. Te usluge međutim nije plaćala, a kada se dug za odvoz smeća popeo na 624 kuna, Ivkom je pokrenuo ovrhu na sudu jer izdane, a neplaćene račune treba opravdati.

Budući da osim socijalne pomoći nema nikakvih drugih primanja, još 2009. pokrenut je ovršni postupak na pokretninama tijekom kojeg je sudski ovrhovoditelj Općinskog suda Varaždin Stalne službe Ivanec utvrdio da nema stvari pogodnih za ovrhu jer živi u trošnoj kući bez imovine poput televizora i sl.

'U takvoj situaciji postoji mogućnost da sud od ovršenika zatraži dostavu prokaznog popisa imovine. Tako je u konkretnom slučaju sudac pozvao ovršenika da dođe na sud i kaže što ima od imovine', pojašnjava Denis Krnjak glasnogovornik varaždinskog Općinskog suda.

Usprkos sudskim pozivima, Maltarić se nije pojavljivala na sudu niti je sudu dostavila traženi popis imovine. 'U slučaju nedostavljanja prokaznog popisa zakon propisuje samo jedno: novčanu kaznu od 1.000 do 30.000 kuna, a uzimajući u obzir materijalne prilike u kojima živi ovršenica, sudac je u rujnu 2009. izrekao najmanju moguću kaznu', 1.000 kuna, objašnjava Krnjak.

Međutim, ni tu kaznu Maltarić nije platila. 'S obzirom da ovršenica Minka Maltarić nije dobrovoljno platila izrečenu novčanu kaznu, sud je sukladno zakonskim odredbama bio u obvezi zamijeniti izrečenu novčanu kaznu kaznom zatvora te je isto i učinio rješenjem od 11. listopada 2010. godine', upozorava Krnjak.

Boravkom u zatvoru, na koji nije imala primjedbi, Maltarić međutim nije riješila problem duga prema Ivkomu. U takvim, socijalno složenim situacijama, jedno od češćih rješenja je dobivanje jednokratne pomoći od lokalne samouprave. 'Slučaj ćemo hitno razmotriti i vidjeti o čemu se radi, veli Mirko Bistrović načelnik Općine Bednja, koji upozorava da je bilo slučajeva kada je općina pozivana u pomoć, a žitelji su istovremeno na dvorištu priređivali - roštilj.