WIKILEAKS O BIVŠEM PREMIJERU

Bajić znao već u siječnju da će uhititi Sanadera

10.12.2010 u 09:37

Bionic
Reading

Ivo Sanader jučer se našao i na stranicama Wikileaksa. Naime objavljen je dokument, koji je prenio britanski Guardian, u kojem veleposlanik SAD-a u Zagrebu James Foley 30. listopada 2009. govori o korupciji u Hrvatskoj. Glavnu ulogu u izvještaju, osim Sanadera, ima i Nadan Vidošević te Mladen Bajić

Vidošević: Sanader sabotira istrage

U izvješću iz listopada prošle godine piše kako je Nadan Vidošević, predsjednik gospodarske komore rekao Foleyju kako je Sanader pokušavao utjecati na Jadranku Kosor da zaustavi istrage o korupciji. 'Sanader je u tome vidio prijetnju, sebi i svojim stranačkim poslušnicima', rekao je Vidošević te posvjedočio o sukobu između bivšeg premijera i sadašnje premijerke koja je, prema Vidoševićevim riječima, Bajiću dala zeleno svjetlo i odriješene ruke u provođenju istraga korupcije u državnim poduzećima.


Bajić u siječnju tvrdio da će Sanader biti uhićen

U izvješću se spominje i Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik koji je rekao Foleyju u siječnju kako je Sanader predmet nekoliko korupcijskih istraga. 'Tužitelji vode barem jedan slučaj protiv bivšeg premijera koji bi mogao rezultirati njegovim uhićenjem te nastavljaju s prikupljanjem dokaza u nekoliko drugih slučajeva', stoji u izvješću američke ambasade u siječnju.

Zanimljivo je kako je Bajić već početkom godine znao da će Sanader biti uhićen, no nije precizirao da će se to dogoditi gotovo godinu dana kasnije. 'Moguće je da je Sanader umiješan u nekoliko slučajeva, no slučaj u kojem je protiv Sanadera prikupljeno najviše dokaza jest posredovanje između Miroslava Kutle i Hypo banke', rekao je Bajić veleposlaniku.

No iako je tvrdio kako slučaj Kutle i Hypo banke Sanadera najviše kompromitira, Sanadera DORH tereti za Fimi mediju i DIOKI, što znači da slučaj Kutle i dalje visi, iako iskaz krunske svjedokinje Milene Šenator dokazuje kako je Sanader za proviziju Kutli osigurao kredit u Hypo banci.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić Amerikancima je rekao i da su gotovo sve najveće državne tvrtke pod istragom.

Izvješće SAD-a opisuje Hrvatsku kao zemlju korupcije, kako u sferi politike tako i gospodarstva. No odaje se priznanje Jadranki Kosor za ozbiljno 'čišćenje', piše Guardian. Spominje se i Damir Polančec te činjenica kako on nije mogao povući poteze za koje ga se optužuje bez znanja Ive Sanadera.