PUTNI TROŠKOVI

Bajić udario na zastupnika Vinkovića

29.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

DORH je od Sabora zatražio skidanje imuniteta SDP-ovom zastupniku i gradonačelniku Đakova Zoranu Vinkoviću, kojemu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine zato što je Saboru nezakonito naplatio putne troškove u visini od 17.000 kuna, piše Novi list

Nakon Zvonimira Mršića još jedan važan član SDP-a se u vrlo kratkom roku našao na udaru pravne države, zastupnik i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković. Njemu prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine zato što je Saboru nezakonito naplatio putne troškove u visini od 17.000 kuna. Državno odvjetništvo poslalo je jučer u Sabor zahtjev da se Vinkoviću skine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega mogao pokrenuti kazneni postupak na osnovi članka 344. Kaznenog zakona kojim se definira prijevara u službi.

Prema tom članku, 'službena ili odgovorna osoba koja u obavljanju službene dužnosti s ciljem da sebi ili drugima pribavi protupravnu imovinsku korist podnošenjem lažnih obračuna ili lažnim prikazivanjem činjenica dovede u zabludu ovlaštenu osobu da izvrši protuzakonitu isplatu bit će kažnjena kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine'. Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas će, potvrdio je Novom listu predsjednik tog tijela Damir Sesvečan, raspravljati o tom zahtjevu i očekuje se da će ga jednoglasno prihvatiti. Praksa je da se zastupnicima skida imunitet kad to zatraži neka pravosudna institucija. Nakon toga DORH će protiv Vinkovića podignuti optužnicu, a optužni nacrt već su jučer dostavili Saboru.

Kaznenu prijavu protiv Vinkovića Općinskom državnom odvjetništvu podnio je Sabor nakon što su otkrivene njegove makinacije s putnim troškovima. Novi list piše da su stvari loše krenule za Vinkovića kad je SDP krajem 2008. izgubio većinu u gradskom vijeću Đakova pa je gradonačelnik postao HDZ-ovac Ante Raspudić. Pregledavajući dokumente koji su ostali iza Vinkovića, HDZ-ovci su ustanovili da je on 19 puta na saborske sjednice putovao automobilom u vlasništvu Grada Đakova, ali je unatoč tome naplaćivao putne troškove kao da je dolazio vlastitim vozilom.

Raspudić je lani u travnju svojeg prethodnika prijavio Saboru, a kao dokaz je poslao račune s kartice za plaćanje cestarine iz kojih nedvojbeno proizlazi da je u Sabor dolazio automobilom u vlasništvu Grada Đakova. Vinković se branio da je službenim automobilom išao u Sabor samo kada se isti dan morao vraćati u Đakovo, a da bi pokazao kako mu nije bila namjera oštetiti porezne obveznike, sredinom prošle godine 17.000 kuna vratio je u državni proračun. Ipak, prije dva mjeseca Povjerenstvo za sukob interesa Vinkovićevo je petljanje s putnim troškovima proglasilo sukobom interesa i kaznilo ga sa 10.000 kuna, što je bila prva novčana sankcija za nekog državnog dužnosnika.

Vinković im je prkosno poručio da tu kaznu 'mogu okačiti mačku o rep'. Najavio je da će tužiti pravnu službu Sabora, a sav novac koji dobije uplatiti u humanitarne svrhe. Ovaj slučaj nije naštetio Vinkoviću i on je na svibanjskim lokalnim izborima uvjerljivo pobijedio protukandidata Raspudića.