DUHOVI PROŠLOSTI

Bajić opet demantirao zataškavanje ratnih zločina

06.01.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) još je jednom odbacilo optužbe da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, tada kao vojni tužitelj u Splitu, zataškavao ratne zločine počinjene 1992. u vojnom zatvoru u splitskoj ratnoj luci Lora

DORH je na svojim internetskim stranicama danas reagirao na tvrdnje novinarke Jasne Babić u prošloj HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' koja je među ostalim kazala da Bajić strepi od objave dokumenata u kojima, tvrdi Babić, piše da je Bajić namjerno zataškavao zločine u Lori.

U DORH-u ističu da je ona takvim tvrdnjama ponovila netočne informacije, napominjući da su takve medijske optužbe i ranije opovrgavali. Podsjećaju da su i autori ranije objavljivanih tekstova polazili od tvrdnje da je Bajić prikrivao istinu u 'slučaju Lora' pozivajući se na dokumente koji su navodno prikriveni, a za koje se spominje da idu u prilog hrvatskim policajcima koji su osuđeni za zločine nad zarobljenim srpskim vojnicima i civilima u Lori.

'Takvi navodi nisu točni budući da je sud svaku, pa i nevažnu činjenicu koja je išla u prilog osuđenika itekako uzimao u obzir, a poznato je da bi te činjenice, da postoje, sigurno bile uzete u obzir i u ponovnom postupku. Slijedom svih činjenica navedenih u tekstovima i ispravaka objavljenih netočnih informacija, razvidno je da Mladen Bajić nije šutio, ignorirao i zataškavao zločine i da ne postoje nikakvi 'papiri' od kojih bi Mladen Bajić 'strepio', a koji bi se odnosili na 'namjerno zataškavanje zločina u Lori', ističu u DORH-u.