JOVANOVIĆ O ŠEFU DORH-a

'Bajić je kao srednjeprugaš pod dopingom!'

22.01.2010 u 11:28

Bionic
Reading

Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića Vlada je nominirala za treći mandat. Prije samo tri mjeseca, Bajić je bio na rubu smjene obasut valom kritika u Saboru, a danas je nezamjenjivi zaštitnik pravde

Mladen Bajić u posljednje vrijeme se češće susretao s premijerkom Jadrankom Kosor pa su se tako jučer svi pitali što on radi na zatvorenoj sjednici Vlade? I to upravo na dan kada je službeno započela istraga protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

Postavljala su se pitanja je li Bajić došao po naputke u Vladu i koliko je realna trodioba vlasti, tj. je li hrvatsko pravosuđe neovisno o izvršnoj vlasti? Na kraju se, i to prema informacijama iz Vlade, ispostavilo da je Bajić došao po blagoslov premijerke za treći mandat glavnog državnog odvjetnika i - dobio ga.

Novoizabrani predsjednik Republike očekuje bolje

Ivo Josipović je za tportal.hr izjavio da je 'DORH u proteklom razdoblju imao svojih značajnih uspjeha, ali i kritika. Izbor nije u nadležnosti predsjednika, ali od Bajića ili bilo koga drugoga očekujem pojačani napor u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer je to pretpostavka normalnog i pravednog ustroja u državi i ulaska u Europsku uniju'.

Bajić nakon kritika: 'Ne znam kako ću sutra na posao!'

Podsjetimo, u listopadu se u Saboru održala bučna rasprava prilikom Bajićevog jednogodišnjeg izvješća. Oporba je žestoko kritizirala državnog odvjetnika koji je taman započeo s konkretnim radom, razbijanjem korupcijskih lanaca i uhićenjima velikih zvjerki iz svijeta biznisa, a podignuta je optužnica i protiv prvog bivšeg ministra - Berislava Rončevića

Oporba je tada odbacila izvješće optužujući Bajića da stoji na pragu Banskih dvora do kojih vode tragovi kriminala. Na Bajićeva leđa stavljeni su, između ostalih, i slučaj Brodosplit težak pet milijuna dolara te Podravka:

'Svi upućeni kažu da se kilogram mrkve ne može kupiti bez Polančeca. I sada se sve zaustavlja pred vratima Polančeca. Sve istrage staju pred vratima Banskih dvora!', rekao je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić nekoliko dana prije Polančecove ostavke.

IDS-ovac Damir Kajin također je bio vrlo oštar: 'Imam dojam da se DORH bavio marginalnim pitanjima. U aferi HEP istražuje se neki Buljubašić, a ne dira se u HAC zbog milijunskih provizija nego Audija... To učinkovito nedjelovanje mora prestati!'

Bajić je toga dana izjavio: 'Ne znam kako ću sutra na posao nakon ovih kritika!'

Kajin: Upitan je još jedan Bajićev mandat
Svi ti zastupnici uskoro će u Saboru glasovati o prijedlogu Vlade da se Bajiću produlji mandat.

IDS-ov Damir Kajin
danaskaže da je Bajić ipak 'radom u posljednjih šest mjeseci zaslužio povjerenje, ali s obzirom na sva ne činjenja sedam godina, i vjernog služenja Sanaderu odnosno politikama, još jedan njegov mandat je upitan, ali nema sumnje da će ga svi zastupnici Saboru potvrditi'.

Kajin kaže da Bajić nije nezamjenjiva ali da se nitko nije 'previše trsio da bi tu funkciju preuzeo, ali prvi put Bajić nije više čuvar vlasti nego čuvar zakona'.

SDP neće podržati Bajića?

Željko Jovanović protivi se trećem izboru Mladena Bajića

SDP-ov Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog antikorupcijskog vijeća, podsjeća da je SDP u Saboru dvije godine zaredom negativno ocijenio Bajićevo izvješće o radu.

'Iako on posljednjih dana odrađuje svoj drugi mandat finiširajući poput srednjeprugaša koji je pod dopingom, u biti se ništa nije dogodilo što bi nas potaknulo da ukupna ocjena njegova 2 mandata bude pozitivna. Stoga, osobno smatram da je gospodin Mladen Bajić svoj radni ritam previše usklađivao sa ritmom politike, pa bi bilo dobro da nakon 8 godina na čelu DORH-a dođe do promjena.' - rekao je Jovanović za tportal.hr.

Jovanović ne može vjerovati da u Hrvatskoj nema kvalitetnog protukandidata Bajiću i 'da nema sposobnog stručnjaka koji ne bi ovisnički slušao note muzike vladajuće stranke, bez obzira bio to HDZ ili SDP. Pravna država je prije i iznad svih drugih političkih kriterija, a tako nije bilo u proteklih 8 godina.'

Jovanović naglašava da je s Bajićem imao vrlo korektnu suradnju, i da protiv njega osobno nema ništa, 'jer on sigurno zna raditi ovaj posao'. 'Priznanje ministra Šimonovića da je do sad bilo nedodorljivih je direktan razlog da se ne podrži još jedan izbor Mladena Bajića za glavnog državnog odvjetnika.'

'Kritike Bajića u Saboru su paradoksalne'

Sveučilišni profesor i bivši predsjednik HHO-a Žarko Puhovski kaže da se u Saboru dogodio paradoksalan sklop okolnosti, 'jer je SDP - kojem bi Bajićevi rezultati najviše pomogli - dao najviše negativnih kritika, a HDZ, kojemu njegovi negativni rezultati odmažu, podržao ga je'.

'Drugi paradoks je taj što ga nitko prije nije kritizirao, a sada, kada ima neke rezultate, kritiziraju ga gotovo svi', čudi se Puhovski i kaže da smatra da je to posljedica mješavine 'uvjerenja da je Bajić politički ovisan o Sanaderu i, što je još gore, uvjerenja da se pravda izvršava na način linča'.

Puhovski opravdava DORH zbog toga što im dnevno pristiže desetak tisuća stranica dokumenata i kaže da mu se čini da je Bajić napravio 'velik i važan posao'.

'On je kao čelnik jedne institucije morao biti oprezan, ali se pokazalo da doista nitko nije nedodirljiv. Prije dvije godine svi bismo bili sretni da se ministar pozove na odgovornost, a sad je sve došlo do potpredsjednika Vlade i neće na tome stati', uvjeren je Puhovski.

DORH se ne zna odnositi s javnošću?

Josip Leko: O Bajiću ćemo odlučiti u srijedu

Na pitanje kako komentira činjenicu da neki novinari poput Gordana Malića imaju povjerljive informacije iz DORH-a prije drugih, Puhovski kaže: 'Trebalo je da se mašina zahukta, da se postigne neovisno funkcioniranje DORH-a i ja ne vidim tko bi to mogao napraviti bolje od Bajića, na razini uvjerljivosti i dosega.'

Puhovski je i općenito kritizirao DORH-ov odnos s javnošću: 'Odvjetnici su davali izjave nakon suđenja, ali ne i tužitelji. Sada su, čini mi se, malo svjesniji javnosti. Bilo je tu i curenja informacija, ali ne slučajnog', kaže Puhovski i prisjeća se slučaja kada je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, dan prije predizborne šutnje, upravo tportalu otkrio da se provode istrage protiv Milana Bandića. 'Sad su se konačno stvari jasno posložile i sada se to neće događati na takav način.'

Saborski Odbor za pravosuđe odlučuje o Bajiću u srijedu

Osim zastupnika u Saboru, Bajića će posebno analizirati članovi saborskog Odbora za pravosuđe, bez čijeg zelenog svjetla također ne može.

Jedan od članova Odbora je i SDP-ovac Josip Leko koji je za tportal.hr rekao da će odlučivati o Bajiću već u srijedu te da će tada 'vidjeti argumente i rezultate državnog odvjetnika da bi donijeli odluku'.

'Osobno mislim da je, s obzirom na okolnosti, Bajić u posljednje vrijeme dobro reagirao. U okolnostima u kojima je djelovao činio je više nego što je mogao očekivati, tako da ne bi imao posljedica za sebe', kaže Leko.

Ističe da je Bajić posebno u posljednjih šest mjeseci pokazao svoju 'odanost kada se promijenila klima u izvršnoj vlasti', misleći, očito, na odlazak Ive Sanadera iz politike.

Na pitanje što kada Bajićeve tajne postanu javne, u slučaju Malića, Leko nije mogao dati konkretan odgovor: 'To može biti slučajnost i ne bih to povezivao.'