GONG PODSJEĆA

'Bajić je godinama znao za crni fond HDZ-a'

28.10.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Upitna je vjerodostojnost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je već odavno trebao reagirati na to da HDZ troši prljavi novac u svojim kampanjama, upozorio je GONG

Godinama smo upozoravali, ali institucije nisu reagirale, podsjećaju iz GONG-a priopćenjem te poručuju da odgovornost HDZ-a ne staje samo na odgovornosti pravne osobe i zaposlenika, nego se mora odgovornost utvrditi i za cjelokupno tadašnje vodstvo stranke. Stoga apeliraju na preuzimanje političke i zakonske odgovornosti u skladu sa standardima demokratskog društva.

Povodom pokretanja istrage protiv HDZ-a, GONG podsjeća da je godinama jasno upozoravao na netransparentno financiranje HDZ-a nudeći konkretne brojke i podatke kao indicije za pokretanje istraga, pri čemu se nije radilo samo o sporadičnim financijskim nepravilnosti nego o sustavnim malverzacijama.

Između ostalog, riječ o podacima iz kampanje za predsjedničke izbore 2005. godine HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor iz kojih je razvidna potrošnja višeg iznosa nego što je navedeno u službenim izvještajima stranke, tu su i milijunski iznosi primljeni tijekom 2006. i 2007. godine iz nepoznatih izvora, a nikako ne treba zaboraviti na parlamentarne izbore 2007. godine kad su GONG i TI Hrvatska utvrdili da je HDZ potrošio dvostruko više sredstava na medijsko oglašavanje nego što je prikazano u službenim izvještajima.

Pa ipak i unatoč dovoljnim indicijama da je HDZ koristio, između ostalog, sustavno i nezakonito izvlačen prljavi novac iz javnih poduzeća i drugih nepoznatih izvora, nadležne institucije, primjerice Državno odvjetništvo i Državni ured za reviziju, nisu na vrijeme pokretali istrage, zbog čega se i danas postavljaju pitanja vjerodostojnosti i selektivnosti u njihovom djelovanju, upozoravaju iz GONG-a.

S obzirom na to da su pred nama novi parlamentarni izbori i da se na njima pobjeda ne bi dobila prljavim sredstvima, GONG ponovno skreće pažnju na važnost slobodnih, poštenih i transparentnih izbora u svim aspektima.